Samhällsinformation

Föräldrar i Västernorrland vill se fler alkoholfria valborgsaktiviteter

3 av 10 tillfrågade föräldrar i Västernorrland är oroliga för att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med valborg. Nästan 8 av 10 uppger även att de skulle vilja att det arrangerades fler alkoholfria aktiviteter för tonåringar under 18 år på orten där de bor i samband med valborg.
Det visar en ny undersökning som organisationen IQ låtit genomföra bland föräldrar med barn mellan 13-17 år, i Västernorrland.

– Valborg är en högtid då många ungdomar kommer i kontakt med alkohol, en del för första gången. Om man som förälder är orolig att ens barn ska dricka alkohol är det bra att prata med sitt barn om det och berätta hur man ser på alkohol. Att prata med sitt barn om alkohol är att visa att man bryr sig, säger Anna Karlsson, samordnare för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksfrågor vid länsstyrelsen Västernorrland.
 
I undersökningen bland föräldrar i Västernorrland framkommer även att:
• Fyra procent tror att det är vanligt att deras tonårsbarn dricker alkohol, vilket är lägst i landet.
• Över hälften av föräldrarna (56 procent) är samtidigt oroliga för att deras tonårsbarn ska råka illa ut på grund av alkohol.
• Drygt 8 av 10 tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol.
• Nära 9 av 10 (87 procent) tror dock att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med valborg.
 
– Det är viktigt att det arrangeras alkoholfria aktiviteter för unga och vi kan också se i undersökningen att många föräldrar håller med om detta. Sådana aktiviteter kan bidra till att minska alkoholkonsumtionen och senarelägga alkoholdebuten, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.​
 

Publicerat