Miljö

Genomskinliga säckar för bättre sortering

Från och med 1 juni kommer Miva endast att tillåta genomskinliga säckar på sina återvinningscentraler i Örnsköldsvik. Detta för att minska andelen felsorterat avfall och skapa en bättre arbetsmiljö för sin personal.

Varje vecka tar man emot stora mängder avfall på Mivas återvinningscentraler. Merparten av avfallet är rätt sorterat, men det händer att man hittar exempelvis elavfall, mediciner, färgburkar och oljefilter där det inte hör hemma.
– Framför allt är det viktigt att farligt avfall sorteras på rätt sätt eftersom det kan orsaka stor påverkan på miljön om det behandlas på fel sätt, säger Åsa Möller, avdelningschef Avfall och Återvinning på Miva.

Med genomskinliga säckar kan mängden felsorterat avfall minska eftersom personalen har en chans att se vad som finns i säckarna. För att förbättra sorteringen och återvinningen måste alla säckar som lämnas till en återvinningscentral vara genomskinliga från 1 juni.
– Har du packat i en färgad säck efter den 1 juni ges du möjlighet att sortera om på plats, säger Åsa Möller. Under en övergångsperiod bjuder vi på enskilda säckar på våra återvinningscentraler om du behöver.

Kravet på genomskinliga säckar kommer att införas i hela länet. Sundsvall är först ut med genomskinliga säckar från och med den 1 maj 2017. I Härnösand kommer systemet att vara frivilligt och på försök tills vidare.

Publicerat