Näringsliv

Kraftsamling ska bidra till länets bristande kompetensförsörjning

Undersökningar visar att företagen i Västernorrland har en god konkurrenskraft och ligger över riksgenomsnittet. Men när det gäller företagens tillväxt ligger länets företag under riksgenomsnittet och den främsta orsaken är bristande kompetensförsörjning.

Därför har länsstyrelsen i samverkan med samtliga kommuner, landstinget, näringslivet, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket startat ett projekt som handlar om att skapa tillväxt i länets näringsliv genom att ta tillvara på den kompetens som finns bland utrikesfödda.
 
– Att se potentialen i varje människa, oavsett ursprung, är helt avgörande för vårt läns fortsatta utveckling. Med hjälp av projektet hoppas jag att fler företag hittar rätt kompetens och att fler individer får en ny arbetsplats att gå till på morgonen säger Daniel Gustafsson, enhetschef Stabs- och utvecklingsenheten på länsstyrelsen.
 
Idag, den 28 mars, träffas företrädare från näringslivet, arbetsgivarorganisationer, kommuner, landsting och myndighet för att tillsammans starta upp projektet och planera för de aktiviteter som kommer att ske i projektets regi. Projektet har sin grund i befintliga strukturer och de samverkansplattformar som idag finns etablerade i länet. Lärande och samordning av de genomförda aktiviteterna är högt prioriterat samt att utbyten ska ske långsiktigt mellan kommunerna och organisationerna på olika nivåer såväl lokalt som regionalt. En av ambitionerna med projektet är att samarbetet mellan aktörerna ska förbättras så därför är den här dagen inte bara en avspark för projektet utan också ett viktigt steg i samverkansprocessen.
 
Projektet Integration och tillväxt i Västernorrland, som löper mellan 2017-2020, har sin utgångspunkt i näringslivets kompetensbehov och målet att öka tillväxten. Ambitionen är att bättre matcha den kompetens som finns i länet med de behov företagarna har. Förutom att öka tillväxten ska projektet identifiera nya innovationer samt ge stöttning för att starta nya företag. Länsstyrelsen är projektägare och projektet finansieras av kommunerna, Landstinget Västernorrland, Arbetsförmedlingen och EUs regionala utvecklingsfond.
 
– Det känns bra att så många aktörer har samlats kring insatser för att öka tillväxten. Många företag i länet står också inför generationsväxlingar och det är viktigt att vi inte behöver lägga ner företag när det finns möjligheter att låta dem utvecklas vidare, säger Anneli von Wachenfeldt, projektledare för Integration och tillväxt i Västernorrland.
 

Publicerat