Du är här

2017-03-25 - Hörnan

Hetast just nu: Alternativa fakta

Månen är ett hologram! Atlantis låg i Sverige! Donald Trump finns inte!

Tror du inte på det där? Bevisa då att jag har fel. Och nej, det duger inte med svepande påståenden som ”Vi har besökt månen!”. Jag kräver handfasta, oemotsägliga bevis på att det inte stämmer.
När du ändå är i farten får du gärna också bevisa att Barack Obama inte avlyssnat Trump Tower, att Hillary Clinton inte grundat IS, att amerikanska muslimer inte jublade på gatorna när World Trade Center föll och att Donald Trump inte är starkast i världen.
Det där är påståenden som väger tungt, för de är förkunnade av presidenten själv.

Med Donald J. Trump i Vita Huset har förhållandet mellan lögn och sanning ställts på ända. Om det står en man i bara kalsingar och foliehatt i Central Park och ropar ”se vad som hände i Sverige igår!” är det nära tillhands att vifta bort hans ord, men när USA:s president säger samma sak fungerar det förstås annorlunda.
Då blir det plötsligt upp till resten av världen – inklusive inflygande amerikanska journalister och Sveriges egen regering – att bevisa vad som i-n-t-e hänt. Att rapa ut en groda går klart snabbare än att dissekera den, så världspressen har det lite körigt just nu. Att motbevisa o-händelser är knepigt och tenderar faktiskt att bli svårare ju mer långsökt ett påstående råkar vara.

En sanning tjänar på att vara detaljerad, eftersom varje detalj stärker trovärdigheten.
Ett påhitt, däremot, har större överlevnadschans ju luddigare det är. 
Om jag till exempel påstår att jag vann Vasaloppet 2017 finns det mycket som talar emot mig:
Att vittnen placerar mig i örnsköldsvikstrakten den dagen, att jag är otränad som en snigelgris och att 1,86 miljoner svenskar såg John Kristian Dahl vinna loppet i direktsändning.
Om jag i stället påstår att det svävar runt en magisk tekanna någonstans i universum … ja, hur ska du motbevisa det? Lycka till, säger jag bara!

Den lögnare som ska försvara sig mot fakta tjänar också på en stor dos luddighet. Att ge konkreta svar vore att blotta strupen, så då är det smartare att bara vråla ”FEJK!” och nöja dig med det. Vips så har du slängt tillbaks bevisbördan i fejset på sanningsleverantören som får ännu mer att göra och än mindre tid till viktigare saker.

Allt detta bidrar till ett dagsläge där hittepået vinner seger efter seger på sanningens bekostnad. Men president Trump är inte den förste att leverera alternativa fakta – långt ifrån.Teorin att månen är ett hologram lever sitt eget liv på internet (nej, jag skämtar inte) och idén att sätta likhetstecken mellan Sverige och Atlantis lanserades redan på 1600-talet av den svenske professorn Olof Rudbeck.
Att Donald Trump i själva verket skulle vara påhittad är det såvitt jag vet inget som tror än – och det måste vi förstås ändra på.
Nästa vecka tar jag mig an utmaningen att bevisa den saken.
Missa inte det!

Dela med dig av denna artikel på: