Nyheter/Reportage

Mjölkbönder får guldmedalj av Kungen

Anna och Magnus Samuelsson i Björna belönas med LRF Mjölks Guldmedalj för att ha levererat mjölk av högsta kvalitet under 23 år. Den 27 mars tar de emot medaljen ur Kung Carl Gustafs hand vid en ceremoni i Stockholm.

– Guldmedaljen är en bekräftelse på att vi har jobbat med bra kvalitet på gården och lyckats med mjölken vi producerar. Det är roligt att vi har nått fram till den, säger Magnus Samuelsson.
I år är det 28 år sedan Magnus och Anna de tog över hans föräldragård i Björnaby, där de har ett 30-tal kor. Anna jobbar även som lärare. För Magnus var det en självklart att bli mjölkbonde. Han lockades av att få jobba med djuren och att själv få lägga upp sin dag. Men det gäller att ligga i om mjölken ska bli av högsta kvalitet. Det hjälper att ha djuröga, så att man ser hur korna mår.
– Man måste vara noga med allt. Korna ska ha det rent och torrt och kunna ligga bra. De ska få foder av hög kvalitet, man ska hålla koll på diskningen och ha bra rutiner för mjölkningen.
Att jobba förebyggande med djurens hälsa är viktigt, framhåller Magnus, som tycker att det är bra att Sverige har strikta regler för djuromsorg och antibiotika.
– Resistenta bakterier är ett av de största hoten mot människor i dag. Jag tänker en hel del på det och det är ju ett globalt problem. Även om vi använder lite antibiotika i Sverige drabbas också vi om bakterier blir resistenta. Det är inte rimligt att matproduktion bidrar till hälsofaror.
Magnus tycker att det är positivt att Sverige har fått en livsmedelsstrategi som säger att den inhemska matproduktionen ska öka. Nu hoppas han på bättre villkor för bönderna.
– Det är bra att politikerna inser att vi behöver producera mat i Sverige. Blir det kris i världen och gränserna stängs måste vi ju ha något att äta. Dessutom är det bättre att producera livsmedel som inte transporteras så långt. Sverige har goda förutsättningar för exempelvis mjölkproduktion.
– Mjölkgårdarnas djur håller också landskapet öppet och gårdarna betyder mycket på fler sätt.
Vid årsskiftet fanns det 102 mjölkgårdar i Västernorrland.


Fakta om guldmedaljen:
Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Ända sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från kungahuset. I år delas guldmedaljen ut till 39 mjölkbönder.

Publicerat