Musik

En oförglömligt inspirerande karneval

– Allt var så stort, den väldiga stadion Sambódromo, där den berömda karnevalen i Rio äger rum var imponerande, berättar Håkan begeistrat. Man gråter, man får gåshud, man skrattar och ler.

Håkan Lundströms spelar slagverk i Ö-viks egen sambaorkester SambaNola och när hans vän och mentor Cladio Altamirano, från Uppsala, som leder gruppen Maravilha do Samba, tyckte att han borde åka till Rio de Janeiro och uppleva den årliga världsberömda karnevalen för ett par veckor sedan så tvekade han inte. Det blev en oförglömlig och omtumlande upplevelse, berättar Håkan, som på sin fritid ägnar många timmar, sedan tre år tillbaka, åt Ö-viks egen sambaorkester.

Aldrig glömmer han upplevelsen att få prova på att spela sitt instrument caixa tillsammans med sin favoritskola Estacio de Sá, den första och därmed den äldsta sambaskolan i Rio, som deltog under karnevalen i en stenhård tävling mellan stans sambaskolor.
– Jag har lärt mig mycket mer än vad jag trodde innan jag åkte. Inte bara om sambamusiken, utan även mycket om kulturen och folket, Under min tid där lärde jag känna många nya vänner, inte bara brassar och andra svenskar, utan personer från hela världen, säger Håkan.
– Visst har man fått en hel del tips och tricks vad gäller slagverksspelandet, vilket jag är övertygad om att jag kommer att kunna föra vidare till våra medlemmar i SambaNola.

Och kanske blir det karneval för Håkan även nästa år. Mestren på Estacio de Sá erbjöd honom att kunna delta i karnevalen för skolan 2018 om han kunde komma två månader innan och repetera, för att eventuellt ta en plats i deras bateria till paraden.
– Vet inte hur jag ska göra ännu. Men att höra att man är tillräckligt bra för en riktig skola i Rio när man spelar samba i lilla Örnsköldsvik känns väldigt upplyftande, säger Håkan med viss stolthet.

Slagverksgruppen SambaNola bestod från början av en liten grupp intresserade musiklärare från Kulturskolan, men växte snabbt och redan 2010 bildades musikföreningen SambaNola. Målet har ända från början varit att bygga upp en sambaskola i Örnsköldsvik, och föreningen har även ett uttalat mål att sprida samba – musiken, rytmerna och glädjen – i Örnsköldsvik med omnejd. Gruppen består idag av 15 personer och härnäst väntar ett framträdande vid Kulturernas Karneval i Uppsala i maj, en spelning som Håkan verkligen ser fram emot.


Bildtext: Från ett somrigt Rio åter tillbaka i ett vårvintrigt Ö-vik med härliga karnevalmimmen.




 

Publicerat