Miljö

Satsar på nytt och miljövänligt fiskfoder

SALMONAID är ett nytt projekt som drivs av forskningsinstitutet RISE Biovetenskap och material, Processum, Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och Domsjö Fabriker. Syftet är att med hjälp av mikroorganismer dels producera oljeråvara till laxfoder och dels optimera processen för att tillverka foderprotein med högre proteinhalt.

– Det finns ett allt större intresse från fiskodlingsindustrin att få fram fiskfoder med mindre miljöpåverkan än dagens fiskfoder, berättar Sara Hornborg, RISE Biovetenskap och material, forskare och projektledare för SALMONAID.

Att minska beroendet av fiskmjöl och fiskolja baserat på foderfisk är synnerligen viktigt, inte minst för att kunna ha ett balanserat ekosystem i haven. Sojan som hittills använts i allt större omfattning som ersättning kan också ifrågasättas. Därför är mikrober som använder sidoströmmar från den svenska skogsindustrin en mycket intressant råvara för användning som ersättningsprodukter.

– Processum har nyligen investerat i två bioreaktorsystem och här ska vi, med s.k. surlut från Domsjö Fabriker som råvara, med hjälp av mikroorganismer framställa protein och olja för fiskfoder i projektet, säger Björn Alriksson, gruppchef Bioteknik vid Processum.

Odlingsförsöken kommer att ske under olika betingelser för att utveckla den optimala processen för framställning av ett högvärdigt protein. När vi hittat förutsättningarna som ger ett  protein med hög kvalitet ska vi successivt tillverka allt större mängder. I slutet av projektet är avsikten att kunna producera protein med hög kvalitet som fungerar bra i fiskfoder som i sin tur ger bra resultat i utfodring av fisk.

– Lax är den odlade fisk som är vanligast på svenska matbord, säger Anders Kiessling, professor vid SLU och ansvarig för utfodringsförsöken. 

Laxfiskar kräver ett fiskfoder med högt proteininnehåll för att ge god avkastning. Under projektets gång kommer därför flera utfodringsförsök att göras på regnbågslax för att bekräfta att de mår och växer lika bra eller bättre jämfört med dagens fiskbaserade fiskfoder. Tidigare har samma protein framgångsrikt testats på Tilapia, en tropisk fiskart, och därför är projektet SALMONAID, med utfodring av regnbågslax av fiskfoder baserat på mer högvärdigt protein, nästa steg för att komma närmare industriell produktion av ett miljömässigt hållbart fiskfoder.

Publicerat