Samhälle

Vem blir årets bygdebo?

I morgon utser Bygderådet i Örnsköldsvik vem som blir årets bygdebo. Här är de nominerade:

Nominerade 2016 Årets Bygdebo

​Sandra Wallentin, Skorped

En person som engagerar sig i många föreningar i byn, skapar och administrerar evenemang för både barn och vuxna. Evenemang som inriktas på traditioner från förr med nya inslag. Har tankar om att starta upp den gamla ungdomsgården i Skorped igen, samt intressen i att starta en förening som är inriktad till bygdens barn och ungdomar. Alltid glad och positiv och försöker alltid finna en lösning på problem som uppkommer längs vägen. Sammanfogar föreningsmedlemmar och frivilliga utomstående så att alla får känna sig lika delaktiga i evenemangen.

 

Urban Forslund, Norrflärke Bredbyn

Urban är en fantastisk människa som gör så mycket för vår bygd i Kubbe/Norrflärke, både på fritiden och inom jobbet. Han är engagerad i Kubbe Norrflärke IF, både i styrelsen men framförallt som ledare för styrkelyftsverksamheten. Han ger många ungdomar en meningsfull fritid där de får utvecklas inom idrotten, antidopingfrågor är viktiga för Urban och sprider det även till sina ungdomar. I jobbet som fritidspedagog på Norrflärkeskolan ger han även där så mycket engagemang till ortens barn och unga. Urban är en bra förebild och gör ett fantastiskt arbete för ortens barn, unga och vuxna!

 

Dan Nordin, Långviksmon

Han är verkligen värd att bli Årets Bygdebo.

 

Lennart Bylund, Sidensjö

• Lennart har tillsammans med sin hustru Marie bedrivit en stor jordbruksfastighet i över 20 år. De har gjort flera utbyggnader. Om inte Lennart höll landskapen öppna skulle Södra Sidensjö definitivt inte vara så vackert som det är. Att vara mjölkbonde i dag är tufft, men Lennart är alltid lika lugn och trygg.
• Nu ansvaras det även för generationsväxling på denna jordbruksfastighet.
• För att många äldre skall kunna bo kvar på landsbygden krävs bl.a att snöröjningen fungerar, och Lennart har hjäpt och hjälper många under åren.
• Lennart har också varit aktiv inom LRF, men där är mina kunskaper mer begränsade.
• 1998 bildades Drömmebygdens Intresseförening, till kassör valdes Lennart Bylund, och Lennart var kvar som kassör fram till februari 2016. En kassör som anser att det viktigaste är att pengar används på ett bra sätt. Pengar skapar inte utveckling om de bara förvaltas på konto. Vid årsmötet i februari 2016 blev Lennart ordförande i Drömmebygdens intresseförening.
• I Drömme har vi en mycket vacker och välnyttjad badplats. Badplatsen sköts av Drömme IOGT-NTO, Lennart är inte medlem i föreningen men finns med i badplats- kommittén.
• Sidensjö Framtid som är en samarbetsförening för alla föreningar i Sidensjö. De har fått ansvaret att bereda ansökningar hur ”Vindkratspengar” skall användas. Vi är många i Sidensjöbygden som är glada och tacksamma över att Lennart axlat manteln som kassör i Sidensjö Framtid
Att beskriva Lennart som person:
- Lugn och trygg, hetsar inte upp sig i onödan
- När han yttrar sig på möten är konkreta och innehållsrika inlägg
- Positiv i sin läggning och backar gärna upp nya idéer
- En praktiker som fixar det mesta

Enligt vår uppfattning är Lennart Bylund en värdig mottagare av utmärkelsen Årets Bygdebo.

 

Ulla Hägglund, Trehörningsjö

Utan Ulla Hägglunds dedikerade och engagerade arbete under minst 30 år, hade Trehörningsjö inte varit mycket!Hon började för länge sedan, redan på 80-talet engagerade hon sig i en fritidsgård för byns ungdomar genom Trehörningsjö IdrottsFörening. Redan då arrangerade hon Fotbollsskolan för barn och ungdomar varje sommar, vilket hon sedan fortsatte med i säkert 30 års tid. Hon har hållit i skidträningar, "prova-på-olika-sporter"-kvällar, samt många, många arrangemang i byn under årens lopp. Hon har också på senare år varit engagerad i Medeltidsdagen, som blivit ett mycket lyckat evenemang. Hon är dessutom lärare på Trehörningsjöskolan sen många år tillbaka, och som sådan en viktig person för byns barn. Hon har varit den sammanhållande länken och liksom byns Järn-Lady i så otroligt många år. Denna engagerade, fantastiska kvinna förtjänar att bli Årets Bygdebo 2017 - för, som sagt, utan henne hade inte Trehörningsjö varit mycket!

Kjell-Erik Edlund, Björna

Kjell-Erik Edlund präst i Björna gör ett fantastiskt arbete bland asylsökande och med ett osjälviskt uppoffrande som få. Han har lyckats fylla upp Björna kyrka på gudstjänsterna. Han pensioneras till Pingst och förtjänar som kulmen på ett mycket uppskattat liv i bygden här att bli uppmärksammad med att bli Årets Bygdebo 2016

Thomas Edblad – Överbilla

Thomas Edblad klev fram och tog ledarskapet för att bilda nätradalens bygdsam, han har på ett otroligt sätt ideellt tagit uppgiften på största allvar om med ett lyssnade öra framgångsrikt tuggat processen framåt under 2016. Arbetet är gjort och bygdsam i Nätradalen sjösätts den 9 februari 2017 genom bildande av föreningen och historia skrivs i Öviks kommun. Ytterligare ett steg är taget för att skapa bättre förutsättningar på Örnsköldsviks landsbygd.

 

Publicerat