Nyheter/Reportage

Plattform U - ett steg mot förändring

Ungdomar kan befinna sig, på olika sätt, i en situation där de vill förändra sin livssituation på ett eller annat sätt. Plattform U är en coachande verksamhet som ska hjälpa ungdomar att hitta en sysselsättning.

Plattform U startade som ett projekt i mars 2016 och pågår året ut. Det drivs av Örnsköldsviks kommun och medfinansieras av Europeiska socialfonden. Inom Plattform U arbetar coacher för att öka sysselsättningen hos unga mellan 15-24 år som inte går i skolan eller arbetar. Marina Rönnfjord Vedin är projektledare och berättar:

– Det här är starten på något stort och något som behövs. Vårt mål är att jobba mot sysselsättning och hjälpa ungdomarna att komma närmare sitt mål vilket kan vara allt från att få ordning på sin ekonomi till att komma närmare en utbildning eller arbete.

Hittills är det 28 ungdomar som har tagit del av projektet och målet är att aktivt kunna coacha 66 ungdomar. Det första mötet med en individ börjar oftast med ett coachningssamtal där man jobbar för att hitta ett mål, något som ungdomen vill förändra med sin livssituation. Fortsättningsvis kan en del av coachningen till exempel vara att följa med ung-domarna på studiebesök eller föreläsningar.

– Vi försöker synligggöra styrkor hos ung-domarna som de kan bygga vidare på. Många vill hitta sin roll i samhället och då finns vi där för att coacha dem i den riktningen, säger Robert Fabian, en av coacherna på Plattform U.

Plattform U har kommit långt från starten i mars 2016 och kommer under våren att fortsätta utveckla sin verksamhet och ta reda på vad de behöver för att kunna uppnå de planer som är satta inför 2018.

– Mycket handlar om att hitta kontakter, andra nätverk som vi kan utvecklas tillsammans med. Det finns så många verksamheter som jobbar med ungdomar och då ska vi hitta var vi hör hemma i det sammanhanget. Framförallt vill vi sprida in-formation om att vi finns, berättar Marina Rönnfjord Vedin.

Publicerat