Du är här

2017-01-15 - Film-TV-Radio
  • Meryl Streep i Florence Foster Jenkins inleder säsongen hos Örnsköldsviks Filmstudio torsdag 19 januari på Folkan Teater.
  • Den gröna cykeln. Visas av Filmstudio U på Folkan teater tisdag 21 januari.
  • Min pappa Toni Erdmann. Örnsköldsviks Filmstudio torsdag 16 februari.
  • Spotlight. Filmstudio U tisdag 7 mars.
  • Sin nombre. Filmstudio U tisdag 21 mars.
  • Captain Fantastic. Örnsköldsviks Filmstudio torsdag 23 mars.

Spännande filmvår

Torsdag 19 januari startar Örnsköldsviks Filmstudio vårsäsongen och som vanligt bjuds det på många riktigt bra filmer på Folkan Teater. När Filmstudio U, som redan startat säsongen, står som arrangör är det dessutom gratis för alla.

Örnsköldsviks Filmstudio bildades redan 1955 och är därmed en av Sveriges äldsta filmstudios. Lika gamla är inte Filmstudio U men den ungdomsledda filmstudion i Örnsköldsvik tillhör också de första som startades i landet, och en av få som fortfarande är igång.
Filmstudio U drivs ideellt av ungdomar, men visningarna är öppna för alla. Dessutom är det gratis att se film hos Filmstudio U på Folkan Teater. Glädjande nog kan ungdomarna i föreningen konstatera att efter flera år med relativt få biobesökare har intresset ökat rejält.
– Vi har haft över 100 besökare som mest och vi blir förstås jättetaggade när vi ser att det kommer så många, säger styrelsemedlemmen Yasseniya Sallman, som också sett att filmvisningarna hos Filmstudio U lett till en förbättrad integration.

Yasseniya arbetar på boende för ensamkommande flyktingbarn och hon har sett till att information om Filmstudio U spridits på kommunens olika boenden.
– Vi har haft besökare från de flesta boenden och det är jättekul att se att det blir en sorts integration i det hela. Vi träffas och ser film tillsammans och sedan kan man prata om filmerna. Alla kan ha olika åsikter om filmerna och vissa av de ensamkommande kommer från länder där många är negativt inställda till exempelvis homosexualitet och då blir det förstås diskussioner när vi visar filmer som ”Pride”, som handlar om homosexuella, och ”The Danish Girl” som handlar om en man som byter kön till kvinna, säger Yasseniya.

Filmstudio U har redan startat säsongen med "The goodlie" och har ytterligare fem inplanerade visningar under vårsäsongen, och kanske kan det bli fler. Ungdomarna väljer dessutom filmer med viktiga budskap. Örnsköldsviks Filmstudio, dit man köper medlemskort för att kunna se filmerna, har tio visningar. Dessutom samarbetar de båda föreningarna och bjuder sportlovslediga på en gratis film på Folkan Teater 7 mars.

Filmstudio U
10/1 The good lie
24/1 Den gröna cykeln
7/2 Suffragette
7/3 Spotlight
21/3 Sin Nombre
4/4 En oväntad vänskap
Folkan Teater, tisdagar kl. 18.00. Fri entré.

Örnsköldsviks Filmstudio
19/1 Florence Foster Jenkins (Nota Bene sjunger inför filmen)
26/1 45 år
2/2 Sauls son
9/2 Love & Friendship
16/2 Min pappa Toni Erdmann
2/3 Den andra mamman
9/3 Eye in the sky
16/3 En vansinnig idé
23/3 Captain fantastic
30/3 Jätten
Folkan Teater, torsdagar kl. 19.00.
För info om medlemskort se: ornskoldsviksfilmstudio.se

Dela med dig av denna artikel på: