Näringsliv

Var tredje vill ha klimatsmart leverans vid köp på nätet

En tredjedel av svenskarna, 33 procent, vill välja ett fraktalternativ som tar hänsyn till klimatet när de handlar på nätet. Det visar en ny Sifoundersökning som etanol- och kemiföretaget SEKAB har beställt. Transporterna står i dag för en tredjedel av Sveriges klimatutsläpp.

– Fler måste ställa om till förnybara drivmedel för vi ska få bukt med klimatutsläppen från den tunga trafiken och för att näthandelsföretagen ska kunna möta konsumenternas efterfrågan på klimatsmarta transporter, säger Lena Nordgren, biodrivmedelsexpert på SEKAB i Örnsköldsvik..

Totalt anger 33 procent av de som tillfrågats av Kantar Sifo att de brukar välja fraktalternativ som tar hänsyn till klimatet när de köper varor på nätet. Nio procent svarar ”Ja, varje gång möjligheten finns” och 24 procent svarar ”Ja, det händer”. Elva procent uppger att de aldrig handlar på nätet.

När det gäller lastbilstrafik är det redan i dag möjligt att minska utsläppen av koldioxid med nästan 90 procent genom att välja lastbilar som körs på etanolbränslet ED95 i stället för diesel. ED95 är i dag skattebefriat tack vare att Sverige sedan 2006 har fått göra undantag från EU-kommissionens regler. Undantaget är dock tidsbegränsat och gäller till och med 31 december 2018.

– Mer långsiktiga spelregler är ett måste för att fler åkerier ska kunna satsa på biodrivmedel. Nu måste svenska politiker visa vägen om vi ska kunna nå det nationella målet om en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030, säger Lena Nordgren.

 

Publicerat