Övrigt

Checklista för festen

Från idé och inbjudan till gäster som ringer på dörren, skålar och skrattar till du städar upp eländet. En bra fest är en välplanerad sådan.

Inbjudan
För gästerna börjar festen med inbjudan. Oavsett om du bjuder in via professionellt tryckta kort eller via Facebook så bör inbjudan sätta tonen: Är det en formell tillställning eller ett gäng vänner som fixar maten ihop? Information om tidpunkt, plats, klädsel, senast datum för svar, typ av fest och fråga om allergier och intoleranser kan vara praktiskt.

Mat och dryck
Planera vad du ska bjuda på; låt plånboken och tillfället styra. Handla och förbered i god tid så att du slipper stressa innan och kan koppla av på själva festen. Ha gott om is hemma om det vankas drinkar. En halvkall cocktail blir inte god hur välblandad den än är. Är det kallt ute – ställ ut dryckerna så sparar du plats för festmaten i kylen. Se till att det finns bra alkoholfria alternativ i samma kaliber som den alkoholhaltiga drycken. Och bjud gärna friskt på dessa till alla.

Enkelt att duka
Vare sig du dukar för en femrätters måltid eller för en enkel middag är det lätt att göra rätt. I princip handlar det om att ställa fram glas och bestick i den ordning du planerar att maten ska ätas. Om du vore högerhänt.
Besticken för den första rätten ska därför placeras ytterst och sedan i fallande ordning mot tallriken. Du använder dem med andra ord utifrån och inåt. Gaffeln placeras till vänster med spetsarna uppåt och kniven till höger med eggen mot tallriken, det vill säga samma sida som du förväntas hålla dem. Med samma logik placeras även skedar på höger sida. Undantaget är dessertbestick som läggs ovanför tallriken.
Tänk likadant med glasen och placera dem från höger till vänster i den ordning du skall använda dem, med varmrättsglaset mitt för gästen och vattenglaset som antas användas genomgående längst till höger.
Assietter för sallad eller bröd ställs till vänster så slipper du släpa armen genom smöret varje gång du sträcker dig fram efter ett glas.

Pynt och piff
Kolla att du har det du behöver hemma i form av glas, tallrikar, bestick och servetter. Fokusera sedan på dekorationerna och håll dem i stil med aktiviteterna; ska det grillas korv så fixa fina grillpinnar medan den manglade linneduken fungerar som fond för finmiddagen. Pynta bordet med blommor, eller varför inte granris och röda äpplen på vintern.

Ljud och oljud
Förbered musiken så att det finns spellistor som passar festen. Förvarna eventuella grannar om att du ska ha fest om du tror att det blir ljudligt och sent.

Innan gästerna kommer
Fixa även utomhus om du kan med marschaller, ruskor och ljuslyktor. Det sätter feststämningen redan innan gästerna kommit innanför dörren.
Gör fint i badrummet genom att städa, hänga fram nya handdukar och en ny tvål. Se till att det finns extra toapapper och tänd ett ljus.
Gör plats för ytterkläder och se till att det finns gott om klädhängare och galgar.
Vila någon minut. Tänd ljusen, låt gästerna anlända och festen börja.

 

Publicerat