Du är här

2016-10-23 - Trafik
  • Att byta till vinterdäck är bara en av flera viktiga åtgärder inför vintern. Foto: Pixabay
  • Att byta till vinterdäck är bara en av flera viktiga åtgärder inför vintern. Foto: Pixabay
  • Kolla att batteriet är rent och att batterivattnet täcker cellerna. Foto: Pixabay
  • Vinterdäck behöver sitta på under några mils körning för att fungera optimalt. Foto: Nokian Tyres

Förbered din bil för vinter

Vintern är på ingång och det är dags att börja vinterrusta bilen, något de allra flesta förknippar med att byta till vinterdäck. Men att byta till vinterdäck är bara en av flera viktiga åtgärder inför vintern för att minska risken för olyckor och dyrt motorhaveri.

Viktigt är att kontrollera frostskyddet i både spolarvätska och kylare. För att kontrollera frostskyddet behöver du en glykolmätare som visar vätskans fryspunkt, vilket kan vara en väl värd investering. En frusen kylare kan leda till kostsamma reparationer. Priset för en mätare börjar under 100-lappen upp till ett par hundralappar. De billigaste kan dock vara svåra att läsa av och har dessutom begränsad hållbarhet.
– Du bör även torka av dörrlister och behandla dem med silikonspray, vilket minskar risken att de fryser fast. Skaffa låsolja om du har en äldre bil och smörj redan innan det blir kallt, tipsar Dan Falconer, motorexpert på If försäkringar
För att skona både bil, miljö och även spara pengar rekommenderar han att man använder motorvärmare:
– En varm motor drar mindre bränsle än en kall. En värmd motor kan minska sin bränsleförbrukning med upp till en deciliter jämfört med en motor som kallstartas. (CC)

Dela med dig av denna artikel på: