Du är här

2016-10-22 - Bra att veta med Webben 7

7 skäl att älska ditt kroppshår

Vår kroppsbehåring får inte den uppskattning som den förtjänar. Faktum är att dina håriga armhålor och könshåret hjälper dig att hitta rätt partner och näshåren räddar dig från bakterier och inflammationer.

1. Håret på huvudet blockerar farlig strålning
Håret på huvudet bildar en sköld som håller solens cancerframkallande UV-strålar borta och skyddar oss mot hudcancer. Utöver det isolerar håret mot värme och kyla.

2. Ögonbrynen leder bort svett
Utan ögonbryn skulle svett och smuts rinna ned från pannan och irritera ögonen. Ögonbrynen spelar också en viktig roll i hur våra ansiktsuttryck formas och därmed också i kommunikationen med våra medmänniskor.

3. Hår under armarna drar till sig partners
Könshåret och håret i armhålan sprider doften från körtlar i huden och forskarna anser att den här doften spelar en avgörande roll i attraktionen mellan könen.

4. Ögonfransarna viftar bort damm
Ögonfransarna kan fånga partiklar i luften, men ännu viktigare är deras förmåga att omdirigera luftströmmarna runt ögat så att dammet blåser iväg från själva ögat.

5. Håret i näsan förhindrar infektioner
Håret i näsan bildar ett enkelt men effektivt filter som fångar dammpartiklar och bakterier i luften. På så sätt förhindrar det skador och inflammationer på näsans känsliga slemhinna.

6. Skägg och hår på bröstet signalerar manlighet
Precis som skägg är hår på bröstet en tydlig signal om bärarens kön och ålder. Kraftig bröstbehåring hänger ofta ihop med en förhöjd nivå av det manliga könshormonet testosteron.

7. Hår i örat försvarar trumhinnan
Håret i örat förhindrar att damm, smuts och bakterier tränger in till trumhinnan och säkrar på så sätt att vårt hörselsinne hålls i gott skick.

(Källa: Illustrerad Vetenskap)

 

Dela med dig av denna artikel på: