Näringsliv

Investering öppnar nya marknader

Domsjö Fabriker investerar cirka 30 miljoner kronor i en ny linje för paketering av lignin. Utrustningen beräknas tas i drift i augusti 2017 och öppnar möjligheter för Domsjös lignin på helt nya marknader.
– Investeringen är ytterligare ett steg i utvecklingen av vårt bioraffinaderi. Vi är glada över att våra ägare, Aditya Birla, ser vår potential och vill fortsätta att driva utvecklingen tillsammans med oss i Domsjö, kommenterar VD Lars Winter.

Bioraffinaderet Domsjö Fabriker tillverkar förutom cellulosa även lignin och bioetanol. Domsjöligninets utveckling tog fart i början av 2000-talet då affärer med flytande lignin inleddes. Idag sker affärerna med torkat lignin (i pulverform), den första lignintorken startades 2009 och 2012 uppfördes tork nummer två. Ligninet paketeras i säckar om 600 kilo. Nu tas nästa steg i utvecklingen, en ny förpackningslinje som gör det möjligt att packa ligninet i små säckar om 25 kilo.
– Det innebär att vi kan nå en helt annan kundkrets. Det finns ett stort antal kunder som inte har möjlighet att hantera så stora säckar som 600 kilo, säger VD Lars Winter och fortsätter;
– Det största användningsområdet för vårt lignin är idag som tillsatsmedel i betong där stora säckar föredras. Nu ser vi fram emot att nya marknader där lignin i små säckar efterfrågas.
För att komma in på dessa nya marknader så snart som möjligt kommer Domsjös lignin redan efter årsskiftet att finnas tillgängligt i 25 kilos säckar, det sker dock under några månader via ompaketering.
Den nya förpackningslinjen ryms inte i den befintliga lokalen varför en ny lokal kommer att uppföras intill. Maskinutrustningen består bla av en robot som installeras för att lyfta säckarna från rullband till pall.
Domsjö Fabrikers två lignintorkar har idag en total kapacitet på 120 000 ton torkat lignin per år. Den nya paketeringsanläggningen får en kapacitet på knappt 50 000 ton per år. Såväl de två torkarna som de två pa- keteringsanläggningarna kommer att köras parallellt, dvs ligninet kommer att packas i säckar om både 600 kg och 25 kg. Huvudlagret för lignin kommer även fortsättningsvis att finnas i Lübeck. Därifrån sker skeppning till kunder över hela världen.
Ligninet är en funktionskemikalie. Beroende på hur den doseras kan man uppnå två vitt skilda funktioner. Vid låginblandning får den en dispergeringseffekt och vid höginblandning fungerar den som ett bindemedel.

Publicerat