Du är här

2016-10-15 - Hörnan

Krönikan: Vad gör James Bond på flyget?

Efter ett årtionde fullproppat med filmer och tv-serier där superhjältar och superskurkar smockar varandra genom skyskrapor och pulveriserar stadskärnor ska världen äntligen få svar på den fråga som har vibrerat inom oss under alla år:
Vem fasiken städar upp i röran?

Marvel (föräldrar till Hulken, Spindelmannen och C:o) lanserar en tv-serie om den firma som har till uppgift att städa bort rasmassor från trottoaren och omboka bröllop när bordsdukningen utplånats av en superhjältefajt.
Samtidigt lanserar DC (föräldrar till Stålmannen, Batman och några hundra till) serien om det försäkringsbolag som specialiserat sig på ärenden orsakade av superhjältar.
Båda idéer öppnar upp för en helt ny värld av filmiskt berättande!
 
Vi har alla sett James Bond dyka upp i eller Shanghai för att i nästa scen vara tillbaks i London – men vad vi verkligen vill se är förstås en film där den elva timmar långa flygresan till Shanghai skildras i realtid. Minut för minut får vi följa Bonds kamp för att få sina plastbestick till flygplansmaten och dramatiken när han finner sig instängd på fönsterplats innanför två överviktiga tyska charterturister.
 
En annan resglad tjomme är Tintin som i år efter år rest jorden runt som journalist och hunnit med precis allt – utom sitt jobb. Jag vill se honom svettas när han försöker pressa ur sig en bra rubrik, skriver om ingressen för fjärde gången, korrläser slarvigt och får bassning av redaktörn för att brödtexten måste kortas. En thriller helt i min smak.
 
Jag vill också se när Stålmannen tar av sig byxorna. (Stopp, gå inte! Det är inget snuskigt med det här!) Jag intresserar mig bara för de rent praktiska utmaningarna med proceduren. Vi vet ju alla hur snyggt det ser ut när Stålis sliter upp sin skjorta – men vad publiken verkligen vill veta är förstås hur han på ett supersnyggt sätt får av sig brallorna strax efteråt.
 
Sedan har vi tv-serien 24, som utspelar sig i realtid under 24 timmar men klipper mellan olika personer så att varje sekund fylls av action och dramatiska samtal. Serien följde hjälten Jack Bauer i åtta säsonger – och i åtta säsonger satt jag och undrade när stackars Jack skulle få gå på toa. Nu ser jag fram emot serien som låter honom göra det! Som i högt tempo klipper mellan hans jakt på toapapper, hans agentkollegors spårvagnsresa till jobbet, presidentens nattmacka, terroristernas näshårstrimning och en himla massa folk som ligger och snarkar.
 
Sist men inte minst har vi alla de kvinnliga actionhjältar som lyckas med vad Rambo aldrig skulle klara. De som, mitt under en kidnappning, jordbävning eller zombieapokalyps, lyckas ha håret nytvättat och sminkningen på plats i varje tagning. Jag är övertygad om att miljontals kvinnor skulle betala bra för att få se filmen om hur de bär sig åt.
 
Varsågod, Hollywood: Här har ni nästa generations kassasuccéer!
Vart ska jag skicka räkningen?
 
Dela med dig av denna artikel på: