Utställning

Det nyfödda barnets värme

Hud mot hud är bra för både nyfödda barn och för föräldrarna, det visar forskning. Konstnären Jöran Östermans värmekamerabilder på nyfödda barn ska också användas i forskningssyfte.
Idag, lördag, premiärvisas några av hans bilder för första gången offentligt på Galleri Lokomotiv.

Jöran Österman är född i Göteborg 1956 och sedan 1980 bosatt i Gränsfors i Hälsingland. Hans meritlista är lång och han har haft en mängd internationella utställningar och uppdrag i såväl Europa och USA som i flera länder i Sydamerika samt i Sydkorea. Han är representerad på Statens Konstråd, på museer i Finland och Egypten samt på ett flertal svenska museer. 2001 ställde han ut på Rådhuset här i Örnsköldsvik och nu är det alltså dags igen.
– Jag kommer regelbundet till Ö-vik för att arbeta på verkstan hos ÖKKV. Där finns jättebra förutsättningar och det är roligt att jag nu kan få presentera lite av vad jag håller på med, säger Jöran.

På Galleri Lokomotiv visar han delar av två olika konstprojekt – ”Just Visiting” och ”Embrace”. Det förstnämnda är ett projekt som kretsar kring minnet, bibliotek och samlingar, där det konstnärliga materialet är hämtat från bibliotek i Frankrike, Irland, Tjeckien och Sverige.
– Vi bär våra tankar, minnen och historier som ett aldrig färdigbyggt bibliotek, var och en på sitt vis – alltid oavslutat, säger Jöran och förklarar att en sammanfattande benämning för tanken bakom projektet är ”Ordet är en bild”.

Embrace är ett nystartat projekt där han med hjälp av värmekamera beskriver det nyfödda barnets första timmar i världen, och i bildkonst beskriver den känslomässiga bindningen mellan förälder och barn alldeles efter födseln. 
– Jag startade med det här för lite mer än ett halvår sedan, det är ett samarbete med en barnmorska – som för övrigt är min fru, så det blir ett nära samarbete. Vi har tagit bilder med värmekamera på alldeles nyfödda barn och det är intressant att se vad som sker när ett nyfött barn som först ligger på pappans bröst sedan flyttas över till mamman – då har pappan kvar en värmebild av barnet på sitt bröst.

Vernissagen sker idag, lördag, 12-15. Utställningen visas till och med 29 oktober.
Publicerat