Trafik

Ungdomskortet blev en stor succé

I juni 2016 kom beslutet från kommunfullmäktige att det skulle införas gratis kollektivtrafik för alla barn- och unga i Örnsköldsviks kommun mellan 7-19 år. Det nya ungdomskortet kom i augusti och fick snabbt positiva reaktioner från både föräldrar och ungdomar.

Det nya ungdomskortet är ett gratis personligt färdbevis som gäller på all linjelagd busstrafik inom hela Örnsköldsviks kommun och ska ge barn och ungdomar obegränsat antal resor, alla dagar om året. Kortet gäller från året barnet fyller 7 år, till 31 december det år barnet fyller 19 år.

Samhällsbyggnadsförvaltningen fick uppdraget under hösten 2015 att utreda förslaget om gratis buss för barn- och ungdomar i Örnsköldsvik. Utredningen gick sedan vidare till kommunfullmäktige för det avgörande beslutet och den 20 juni 2016 slogs beslutet fast.

Man räknade med att cirka 5000 barn- och unga skulle ansöka om ungdomskortet inför höstterminen 2016 men istället för 5000 ansökningar om busskort fick Samhällsbyggnadsförvaltningen in hela 7000 ansökningar.

Men med gratis kollektivtrafik kommer också en kostnad.

– Vi har gjort en nettobedömning på beslutet och vi har kommit fram till att denna satsning kommer att kosta fyra miljoner kronor extra varje år, säger Kjell Yngvér, enhetschef för trafik och parkerings avdelningen på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Satsningen har fått mycket positiva reaktioner från många föräldrar och skolelever runt om i Örnsköldsvik.

– Jag tycker det är jättebra, man kan åka hur mycket man vill och behöver inte tänka på att man måste fylla på kortet med pengar hela tiden, säger Emma Rastbäck, elev på Nolaskolan

Inför framtiden har samhällsbyggnadsförvaltningen fått ett vidare uppdrag om att utreda förslaget om gratis kollektivtrafik för alla i Örnsköldsvik.

– Vi kommer att utreda uppdraget under 2017 och ha i tanke de erfarenheter vi har fått från denna satsning, sedan lämnar vi över uppdraget till kommunen för politiskt beslut och ser var det tar vägen, berättar Kjell Yngvér.

Publicerat