Övrig kultur

Släktforskning blev roman

”Ryktet spred sig snabbt i byarna. Man förfasades, skakade på huvuden, ställde frågor. Vad hade egentligen hänt? Vem är modern?
Någon dristade sig till att undra vem fadern kunde vara. Med största sannolikhet ställdes frågan av en kvinna. Det krävdes fräckhet för att ställa en sådan fråga.
– Det är säkert bonden, kommenterade en annan kavat kvinna.…………”

Så inleds Solbritt Furbergs debutroman, ”Som linets styrka”, historien om mormoderns ångermanländska rötter, som utspelar sig under tiden 1833 till 1907 i Nätra och Sidensjö.

I slutet av 1990-talet började Solbritt intervjua de släktingar som fortfarande var i livet, ville kolla berättelser hon hört som barn och veta mer. I början av seklet startade hon sin släktforskning och upptäckte hur intressant det var.
Först skrev hon en faktabok, rätt upp och ner, som hon uttrycker det. Men hon fängslades av människoödena och tidsepoken, kände att hon borde dela med sig. Även andra kunde vara intresserade av ämnet, tänkte hon.
Så väcktes tankarna på att skriva i romanform.
– I och med att jag valde i romanformen så kändes det viktigt att få med både lokal och nationell historia, berättar Solbritt. På så vis blev boken inte bara en släktroman utan också en tidsskildring.

Intresse för skrivande har hon haft länge och det har blivit många texter genom åren, dock inte i romanens form utan många rapporter och uppsatser m.m. i yrkessammanhang. Men för att fortbilda sig mer inom romanskrivandet så gick hon en skrivarkurs i kreativt skrivande på Hampnäs Folkhögskola och sedan fortsatte hon och några andra intresserade i studiecirkelform.

–Jag har läst mycket och älskar läsandet och lär av hur andra skriver och naturligtvis har det blivit mycket faktaläsning om tiden som jag skrivit om och jag har lärt mig fantastiskt mycket under min skrivartid, säger hon entusiastiskt.
Flera års skrivande utmynnade i drygt 600 sidor och på inrådan blev det en roman på 300 sidor och del 2 av släktromanen lär dyka upp framöver.

Boksläppet var den 7 maj och nu på tisdag den 6 september kan du träffa Solbritt på Arkenbiblioteket från 18.30. Då berättar hon om boken och skrivandet och då finns även möjlighet att köpa hennes debutroman.


 

Publicerat