Friluftsliv

Vad säger Allemansrätten om vandring?

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på. Läs här vad som gäller vid vandring.

Vandring och skidåkning

Du kan gå eller åka skidor nästan överallt i naturen. Men det finns vissa undantag. Du får till exempel inte vara på annans tomt eller gå över planteringar. Allemansrätten gäller inte på golfbanan.

De som bor nära naturen har rätt att kunna känna sig ostörda i sitt hem. Därför får du inte gå eller åka skidor över deras tomt, området närmast bostadshuset.

Det är risken att störa som avgör hur nära du kan passera ett hus. Det finns inga regler om minsta avstånd.

Gå inte i planteringen

Du får inte ta dig fram över tomt eller plantering, oavsett risken för skada på mark eller växtlighet. Med plantering menas i första hand trädgårdar, plantskolor, parkplanteringar och liknande områden.

Det kan också finnas andra markområden som du inte får passera, om det är risk för att marken skadas. Med tanke på skaderisken får nog en skogsplantering med späda plantor betraktas som förbjudet område.

Åkrar är på vissa platser mycket viktiga ur allemansrättslig synvinkel. Det kanske inte finns så många andra marker i området. Det är ändå alltid förbjudet att ta sig fram över åkrar under den tid på året när det finns risk för att grödan kan ta skada.

När marken är hårt frusen och snötäckt är det däremot inget som hindrar att du går eller åker skidor över åkermark. Ansvaret vilar på dig som går eller skidar att se till så att marken inte skadas. Prata med markägaren om du vill vara helt säker! 

Ingen allemansrätt på golfbanan

Allemansrätten gäller under förutsättning att du inte orsakar skada eller besvär. Därför går det knappast att hävda att allemansrätten gäller på en golfbana. Åtminstone inte när spel pågår och inte på green (det finklippta området närmast hålet). Där är gräsytan så pass känslig att den kan skadas.

Även vintertid kan greenen ta skada av skidåkning och vandring. Därför måste avspärrningar respekteras. På banområden utanför green och tee (utslagsplats) är det i allmänhet tillåtet att vara när det inte pågår spel.

Brottsbalkens 4:e kapitel handlar om hemfridsbrott. Kapitel 12 handlar om olovlig väg.

Avgifter för skidspår

Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten, står det i regeringsformen. Naturvårdsverket menar därför att det inte är möjligt att ha tvingande avgifter för längdskidåkning på mark där allemansrätten gäller.

 

Publicerat