Friluftsliv

Vad säger Allemansrätten om orientering och geocaching?

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på. Läs här vad som gäller vid orientering och geocaching.

Orientering och geocaching

Du kan gå eller springa nästan överallt i naturen. Med markägarens tillåtelse kan du också placera ut kontroller och geocacher (en slags ”skatt”) i skog och mark. Men, det finns vissa undantag för att inte störa och inte förstöra.

Orientering känner de flesta av oss till – att med hjälp av karta och kompass leta sig fram till bestämda kontroller. Geocaching kallas ibland "skattjakt med GPS" eller en modern form av gömma nyckel i naturen. Med hjälp av en satellitnavigator (GPS) och positioner, söker man sig fram till en utplacerad cache. Detta har blivit en mycket populär aktivitet och utövas idag över hela landet.

Markägarens tillstånd för kontroller och cacher

Orientering och geocaching förutsätter kontroller och cacher att söka upp. Om kontrollerna eller cacherna ska finnas kvar en kortare period, till exempel vid ett tränings-  eller tävlingstillfälle bör det kunna ske utan samråd med markägaren. Om de ska sitta ute under längre tid bör man samråda med markägaren.

En annan lösning som vissa skolor valt är att måla små märken på till exempel ett träd eller en sten i stället för att sätta upp traditionella orienteringskontroller. För det behövs markägarens tillstånd.

Det är bra att tänka på att cacher och färg inte ska innehålla gifter eller annat som kan skada växter och djur och att när verksamheten upphör behöver den ansvarige plocka bort efter sig.

Inte störa och inte förstöra

För att inte störa och inte förstöra får du inte ta dig fram här:

  • Tomt, närmast bostadshus. De som bor nära naturen har rätt att känna sig ostörda i sitt hem. När du är ute och orienterar eller geocachar får du inte gå eller springa över deras tomt. Begreppet tomt i de här sammanhangen är området närmast bostadshuset. Det är risken att störa som avgör hur nära du kan passera ett hus.
  • Plantering, oavsett risken för skada på mark eller växtlighet.
  • Om det är risk för att skada mark eller växtlighet är det naturligtvis inte tillåtet att ta sig fram där. Med tanke på skaderisken får nog en skogsplantering med späda plantor betraktas som förbjudet område.
  • Åkrar med växande gröda den tid på året när det finns risk för att grödan kan ta skada. När marken är frusen och snötäckt är det inget som hindrar att du går eller åker skidor över åkermark.

Lagtexter

Brottsbalkens 4:e kapitel handlar om hemfridsbrott. Kapitel 12 handlar om olovlig väg.

Publicerat