Övrig kultur

”Fantastiskt om vi kunde öppna ett antikvariat i Ö-vik”

Rune M Lindgren var ett mycket välkänt namn för läsarna av de norrländska tidningarnas kultursidor, i huvudsak som kritiker, debattör och krönikör från 1960- och en bit in i 2000-talet. Nu vill Ulla Runesdotter, en av hans två döttrar, öppna ett antikvariat.

Det var i huvudsak de norrländska författarna som låg honom varmast om hjärtat och Rune var en ivrig förespråkare för äldre och nyare norrlandslitteratur framför allt då arbetarlitteratur.
Förutom detta och eget författarskap medverkade han i en rad tidskrifter, bland många andra Norrländsk Tidskrift, och som han själv uttryckte det så var han en kulturell diversearbetare. Hela hans 83-åriga liv kom att präglas av litteratur i alla dess former.

I höstas avled Iggesundsfödde Rune, som flyttade med sin fru från Kramfors till Örnsköldsvik 1957. Den mångsidige och i högsta grad produktive skribenten efterlämnar ett väldigt bibliotek av skönlitteratur, lyrik, antologier och tidskrifter med mera, uppskattningsvis drygt 10 000 och denna enorma litteraturskatt vill nu döttrarna Ulla och Lena rädda och se till så att allmänheten kan få ta del av pappans stora samling. En samling som systrarna ser som en väldig folkbildningsgåva.

– Pappa har under de senaste åren oroat sig för vad som ska hända med alla böckerna, den dag han inte längre finns, och ville förvissa sig om att vi skulle ta hand om dem, vilket vi också lovade honom innan han dog. Jag har verkligen funderat på hur jag på bästa sätt kan ta hand om dem, och ganska snabbt kom tankarna på ett antikvariat. Trots allt jobb det innebär bara med att katalogisera alla böcker och hitta ett fungerande system så vore det fantastiskt om vi kunde få till stånd ett sådant här i Örnsköldsvik, säger Ulla Runesdotter och fortsätter:

– Min tanke är att få till stånd ett antikvariat, som en hobbyverksamhet, vid sidan av mitt vanliga jobb. Men för detta behövs en passande lokal. Kanske finns det andra i Örnsköldsvik som har liknande tankar som jag har. Förslag till samarbete är intressant. Liksom den här skatten finns det säkert mycket annat av kulturellt värde som många borde få ta del av.

 

 

Publicerat