Du är här

2016-05-02 - Under ytan med Berne

Mina flugfisketips

Har man en gång börjat med flugfiske så är det detta som känns mest intressant och spännande. Det betyder inte att annat fiske t.ex. med drag, flugkast eller maskmete med långt glasfiberspö är ointressant. Men flugfiske handlar så mycket mer om teknik, att välja rätt fluga. Man läser av vattnet på ett annat sätt och man får en helt annan känsla när fisken (oftast ädelfisk) hugger. Närkontakten med fisken känns
också mera distinkt.

En annan sida av flugfisket är för många att binda egna flugor- det handlar om olika mönster, färger, storlekar. Flugorna kan bestå av enkelkrok, dubbelkrok och tubflugor, nymfer. Materialet man binder består av dun och hår från fåglar, rävar, ekorrar, mård och andra pälsbärande djur.
Bindmaterialet kan man få hjälp med, vad man behöver, och hur man binder på sportfiske-affärer.

Det finns handböcker i flugbindning. Flugbindning har utvecklats till en konstart. Även här kan man få en hobby och njutning i att vinterhalvåret binda flugor som man sen lyckas fånga en stridbar ädelfisk på.

Flugfiske är inte lika lätt som spinnfiske. Det kräver mera teknik och kunskap, t.ex. om hur man placerar flugan, och om den skall fiskas djupt vid botten eller mera mot ytan, om man skall ha små eller stora flugor, tubflugor som har trekrok eller det går också med enkelkrok på tubflugan e.t.c.

Ett grundtips när det gäller storlek på flugan är att på våren och vid kallt vatten kan man behöva fiska djupt och med färgranna flugor. När vattnet blir varmare mot sommaren så kan man gå ner i storlek och kolla vilka kryp som rör sig både i vattnet och på ytan för att hitta rätt imitation.
När skymningen och mörkret inträder på sensommaren då kan man övergå
till mörkare flugor som oftast fiskas högt med flytlina. Det finns hur mycket som helst av kunskap och erfarenhet om flugfiske och det har skrivits massor av böcker om detta, men det bästa är dock att hitta en egen erfarenhet och att njuta av varje ögonblick när man står där vid vattnet och undrar "Vad finns där under ytan?" Hur skall jag lyckas få känna det explosiva hugget

Hej, vi hörs!
Berne

 

Dela med dig av denna artikel på: