Samhällsinformation

Elda rätt på Valborg

Det är hög tid att kontrollera vilka regler som gäller för eldning där du bor. I en del kommuner är det bara tillåtet att elda vissa veckor på året och man bör också kontrollera väderleksprognosen innan majbrasan tänds.

Den traditionsenliga majbrasan lockar mycket folk, både barn och vuxna. Det gäller att ha koll på vilka säkerhetsåtgärder man bör vidta för att inget oväntat ska hända. Inför majbrasan bör man som ansvarig till exempel titta på väderleksprognosen och beakta vindstyrkan inför eldningen samt kontrollera brandrisken som råder i skog och mark.
En majbrasa får dessutom bara innehålla fibrösa material, det vill säga grenar, kvistar och ris. Material som byggavfall, däck, vitvaror, brännbara vätskor, plast och gasflaskor sprider farlig rök och får inte eldas. De ska istället lämnas in till kommunens miljöstation.

Av säkerhetsskäl får heller inte majbrasan ske så att bostadsområden, allmän väg eller järnväg rökbeläggs. Den får heller inte vara så nära elektriska luftledningar, telefonledningar eller ledningsstolpar att de utsätts för värmepåverkan.

– Det kan också vara bra att titta igenom rishögen innan man börjar elda i den så det inte ligger några igelkottar eller andra övervintrande djur i majbrasan. Om majbrasan ”påbörjats” redan på höstkanten och fått ligga orörd över vintern, finns risken att den innehåller övervintrare, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

 De viktigaste reglerna för en säker majbrasa:

 Här kan du se regler som gäller före eldning

-          För Valborgsmässoeld eller eldning på allmän plats ska tillstånd sökas hos polisen.

-          Man ska placera elden så att omgivningen, till exempel byggnader eller fordon, inte skadas.

-          Före eldningen ska man också förbereda för att kunna släcka elden. Det ska finnas ett vattenförråd och utrustning för att kunna släcka med, till exempel spadar, krattor, vattenslang eller motsvarande.

 

Detta är bra att känna till under eldning

-          Lämna aldrig elden utan bevakning. Vid större eldar bör också ”området under röken” bevakas.

-          De personer som vaktar elden ska kunna de regler som gäller för eldningen, de ska också ha kunskap om brandrisker
           samt kunna hantera den släckutrustning som finns på plats. De ska också ha möjlighet att larma räddningstjänsten om så behövs.

-          Släckutrustningen ska vara lättillgänglig och fungera.

 

Efter eldning bör man:

-          Bevaka elden till dess att risken för brandspridning är över.

-          Man ska kontrollera att ingen glöd finns kvar. Använd mycket vatten eller täck över askhögen med jord.

-          Man bör besöka platsen efter några timmar för att kontrollera att elden är helt släckt.

Källa: Brandskyddsföreningen

 

Publicerat