Du är här

2016-03-28 - Teater
Andreas Liljeholm och Fredrik Söderberg tolkar Allan Edwall och Jacques Brel. Foto: Lia Jacobi

Edwall möter Brel

En kantstött konsert. Så kallar Andreas Liljeholm och Fredrik Söderberg sin föreställning med sånger av Allan Edwall och Jacques Brel. Onsdag 30 mars ges den som lunchteater på Folkan Teater.

Allan Edwall (1924-1997) var inte bara en av våra mest folkkära skådespelare, inte minst genom sina roller i så gott som samtliga filmer som gjordes efter Astrid Lindgrens böcker. Han skrev också en mängd egna visor och hans skivor Grovdoppa (1979), Färdknäpp (1981), Gnällspik (1982), Ramsor om dom och oss (1982) och Vetahuteri (1984) var fyllda med Edwalls starka samhällsengagemang och sympati för de fattiga och utsatta.

Likheterna med den belgiske sångaren Jacques Brel, som också var skådespelare, är många. Inte minst texterna, som i Brels fall ofta handlade om den belgiska småborgerligheten – som han inte kunde stå ut med och därför flyttade till Paris. Kärlek och melankoli var också ett återkommande tema och något som många kanske inte vet är att jättehiten som kanadensiske Terry Jacks fick med ”Seasons in the sun” 1974 var en översättning av Jacques Brels ”Le Moribond”.
Lunchteaterföreställningarna på Folkan arrangeras av Teater Västernorrland i samarbete med Örnsköldsviks Riksteaterförening.

 

Dela med dig av denna artikel på: