Skola & utbildning

Dröm eller verklighet?

Hur går det när en nyinflyttad tjej som just mist sin mamma försöker starta om, och det samtidigt händer saker som hon inte räknat med? Svaret får vi torsdag 25 februari när Geneskolans musikelever i klass 9 sätter upp sin egenskrivna musikal.

Sedan flera år tillbaka har Geneskolan olika profilgrupper, bland annat musik och skapande. När eleverna i musik/skapande-profilen går i nian hör det också till att de ska skriva och framföra en egen musikal – och nu är det dags.
– Vi började jobba med musikalen första dagen vi kom tillbaka till skolan efter sommarlovet. Då började vi bestämma vilka som skulle skriva manus och låtar, och vilka roller alla skulle ha, berättar Lina Sandell.

”Dröm eller verklighet?” är titeln på musikalen som handlar om just drömmar.
– Och om verklighet, och vad som skiljer drömmar och verklighet åt. Drömmar kan ju också vara mardrömmar.
En av de andra eleverna, Cajsa Abrahamsson, berättar lite mer vad musikalen handlar om.
– Det är en nyinflyttad tjej som mist sin mamma och nu ska försöka starta om. Men det händer saker som hon inte har räknat med.
– Handlingen utspelar sig på skolan, hemma och på ett café, lägger Maja Hedberg till och berättar att lärarna gav dem i uppgift att skriva låtar som skulle vara till exempel ledsna, eller mystiska, för att passa till handlingen.

Alla låtar, text och musik, har eleverna skrivit själva.
– Men lärarna har hjälpt till att arra låtarna, säger Maja.
Ett pass i veckan har eleverna sin profiltid, men det har krävts betydligt mycket mer tid än så för att få till en musikal.
– Vi har jobbat mycket på raster och på håltimmar också, säger Lina.
– Och vi har haft en del arbetsuppgifter i läxa, lägger Maja till.

Geneskolans musik och skapande-nior ger flera föreställningar för andra skolklasser men också en offentlig visning, torsdag 25 februari klockan 18.30 på Folkan Teater. Hela projektet sker i samarbete med Kulturskolan.

Publicerat