Friluftsliv

Tryggt och trevligt på hal is

Den plogade isbanan vid Nyängets havsbad fortsätter att dra besökare. Folk på skridskor, spark, skidor, skoter och även cykel syntes cirkla runt i finvädret under helgen.

Bäckfjärdens isbana, som är på drygt 3 kilometer, finns i området med anslutning från Nyängets havsbad och Sommarhemmet. En mindre isbana för lek och spel med puck och klubba finns vid Nyängets havsbad. För den som vill ta en paus finns även ett vindskydd och bänkbord där du kan grilla och njuta av eget fika.

Isbanan plogas och hyvlas vid behov, även under lördagar och söndagar. Dessutom följer Samhällsbyggnadsförvaltningen kontinuerligt upp isläget genom provborrningar längs banan.

Det kan ta längre tid att få banan åkbar vid speciella väderförhållanden, till exempel ymnigt snöfall eller blåst, och vid de tillfällen temperaturen understiger minus 20 grader underhålls den inte alls.

Kommunen rekommenderar att man använder hjälm, isdubbar, knäskydd och handskar när man åker på isbanan. Utanför isbanorna utförs ingen kontroll av isens tjocklek och därför kan inte Samhällsbyggnadsförvaltningen ta ansvar för säkerheten utanför plogat område.


Bakgrund till banan

Örnsköldsviks kommun har antagit en ny friluftspolicy som anger hur arbetet med friluftsliv ska bedrivas och utvecklas de kommande åren. I samband med det har kommunfullmäktige fattat beslut om att anslå en miljon kronor årligen till ett ”Friluftslyft” och i den satsningen ingår det att utveckla en isbana för friluftsliv och motion på Bäckfjärden.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har därmed startat ett försök med en plogad isbana på Bäckfjärden utanför Nyängets havsbad. Isbanan är ett samverkansprojekt mellan kultur- och fritidsavdelningen och trafik- och parkavdelningen där de förstnämnda har huvudansvaret för verksamheten.

Syftet är att erbjuda en vintermötesplats med möjligheter till skridskoåkning, sparkåkning och promenader i en naturskön miljö. I området finns Genesmons arkeologiska friluftsmuseum och ut mot havet och Världsarvet Höga Kusten har man en storslagen vy där man bland annat ser siluetten av Balesuddens naturreservat.

Publicerat