Du är här

2015-12-18 - Tävlingar
  • Ö-viks skönaste tomte. Foto: Håkan Nordström
  • Kent Hållberg, Ö-viks skönaste jultomte 2015. Foto: Håkan Nordström

Ö-viks skönaste jultomte utsedd

Rösterna haglade in i till 7an och när de var räknade stod det klart: Den hedersamma titeln Ö-viks skönaste jultomte 2015 tillfaller Kent Hållberg – någon go och gla, som en riktig tomte ska va.

– Det känns som ett privilegium att bli utsedd till Örnsköldsviks skönaste tomte, säger mannen som trots tydlig brist på tomteskägg ändå vann läsarnas gunst och röster.
Med 36 procent av lösarnas röster, i ett förhållandevis jämt race, tog Kent Hållberg hem titeln och menar att han på ett sätt har sitt ansikte att tacka för uppmärksamheten.
– Jag tror jag har en halvkänd nuna i stan, säger Kent och berättar att han är en riktig föreningsmänniska och lägger en stor del av sin tid till ideellt arbete.

Vår tomte är nämligen inte far till alla barnen, men ändå väldigt engagerad i dem. Kent är ordförande i Örnsköldsviks Barnens dag-förening, som inte bara arrangerar den stora Barnens dag-festen utan även ordnar barnkollo varje år och lämnar ekonomiska bidrag till behövande barn. Dessutom är han intensivt aktiv i den vattenskidåkande föreningen Käglorna.
I yngre år stod han som stöttande i av pyramiden. Efter 20 års uppehåll, där han sysselsatte sig i andra föreningar, är han nu tillbaka – den här gången som stöttande för hela verksamheten i sina många roller.
– Jag hade egentligen mest tänkt att jag skulle ha lite egen tid och rå om mig själv, men riktigt så blev det inte, säger Kent som fyller runt fem kvällar i veckan med att vara tränare, speaker och ordförande i föreningen.

Han är övertygad om att de ideella föreningarna och verksamheterna runt om i kommunen har en viktig roll att spela i barn- och ungdomars uppväxt och att samvaron och den sociala träningen man kan få genom dessa är guld värd.
– Det är så tråkigt när man ser de som annars hamnar utanför och tragiskt att se tolvåringar dra runt på stan sent på kvällen. Vad ska hända med dem? Därför är det till exempel så viktigt att vi utvecklar Barnens Dag och stänger ner området tidigare, säger Kent och berättar att man de senaste åren nog fått det till stans lugnaste barnevent – ett rykte tillställningen inte hade för några år sedan.
– Många föräldrar engagerar sig i föreningarna för sina barns skull, och det är väl naturligt och jättebra, men det behövs mer än så. I Barnens dag-föreningen får man göra en insats, inte bara för sina egna utan för alla barn i Örnsköldsvik, och det är riktigt roligt.

Den som inte är föreningsengagerad har kanske ändå känner igen Kent i en annan roll. Sedan 1984 jobbar han som ordningsvakt på krogen, vilket han tror gör honom till den äldsta i tjänst i stan. Det är visserligen inte ett yrke som traditionellt är förknippat med mys och glädje på samma sätt som julaftons mest efterlängtade hedersgäst, men Kent menar att jultomtens värden även går att applicera där.
– Jag är nog en go gubbe även där, även om jag naturligtvis kan bita ifrån om det behövs. Ena gången ligger du och brottas med någon stjärna i slips och kavaj och en annan gång får du trösta någon tjej som sitter på en parkbänk och gråter för att klacken på skon gått sönder och försöker hjälpa henne laga den med gaffatejp. Det är viktigt att alltid försöka lösa alla problem på ett bra sätt och inte i onödan börja bråka med någon som redan inte mår så bra på grund av att de druckit för mycket. Det är viktigt att inte göra skillnad på folk och att använda sig av sin sociala kompetens.

Vår jultomte har visserligen inte ett eget skägg, men han har många års erfarenhet att dra på sig ett löst dito samt tomtekläder för att sprida julglädje både hemma och hos bekanta. Han tänker inte göra något undantag i år, trots att barnen är vuxna och redan vet vem som döljer sig bakom masken.
– Det hör till med tomte. Är det julafton får man engagera sig lite extra, säger Kent och berättar att han även har gott om vänner som lagt ner mycket tid och energi på att tomta för såväl de egna barnen som andras med besked.

De har, liksom Kent, kommit vandrande med ljuslyktor, pulsat i snö, frågat efter snälla barn och haft smånissar i följe. Allt för att skapa ett stämningsfullt tillfälle med glimten i de vuxnas ögon och glittret i barnens.
– Mina ungar var bra gamla innan de slutade tro på tomten.
Kanske för att de fick så fina paket av honom.
– Visst är det kul att ge, speciellt till det yngre gardet. När de är små och inte bryr sig lika mycket om vad det är i paketen som mängden och alla vackra papper och hela stämningen. När det glimmar till i ögonen på dem, säger Kent och fortsätter.
– Sen är det alltid kul att få också. Det värmer lite extra när någon tänkt på en. Vem vad det är och vem du får det av har betydelse. En fin teckning från en liten parvel är ju jättetrevligt, men kommer grannen med en konstig kandelaber blir det lite fel. Är man 50 plus – då har man nog skaffat det man vill ha. Då är det bättre att göra någonting annat för pengarna.

Som att donera till välgörande ändamål.
– En gammal kompis ringde till mig och undrade om det gick att skänka pengar till Barnens dag. Han sa att han och frugan pratat om att de inte ville skaffa fler grejer till anställda, leverantörer och kunder utan i stället skänka den summan de tänkt lägga på det till någonting behjärtansvärt. ”Vi tänkte på er och ert kollo”, sa han.
Som en riktig jultomte med andra ord. Och det är någonting Kent tycker att alla kan sträva efter att vara.
– Någon som är varm och go. Och som är generös med sig själv snarare än med det materiella.


Kent Hållberg
Aktuell: Ö-viks skönaste jultomte 2015.
Familj: Min fru och idol Linnea och de vuxna barnen Robin, Kim och Linn.
Gör: Engagerar sig för barn och ungdomar i fritidsverksamhet samt tomtar gärna.

 

Dela med dig av denna artikel på: