Ungdom

Generationsskifte i Rockringen

Några har lämnat och andra tagit vid. Nu är det full rulle i Rockringen igen som laddar för hemmatävling på lördag.
– Vi räknar med 140 startande par, säger ledaren, tränaren och dansaren Marcus Bergqvist.

I föreningstäta Örnsköldsvik genomgår alla föreningar med jämna mellanrum ett generationsskifte. Dansföreningen Rockringen är inget undantag och när vi gör kvällsbesök i IOGT:s lokal Vårblomman i Arnäsvall, där klubbens dansare tränar två kvällar i veckan, inser vi att här har det hänt mycket på relativt kort tid.

Nu heter tävlingsdansarna på högre nivå Fanny Elfving och Marcus Bergqvist, Julia Elfving och Fredrik Strömberg. En kvartett som förutom att dansa själva är ledare och instruktörer för ett flertal yngre ungdomar och barn.

– Det stämmer att vi genomgått en ganska omfattande generationsväxling. Flera av de äldre dansarna har lämnat klubben och vi har fått rejäl påfyllning i andra änden. Vi har många unga i verksamheten, men vill självklart locka ännu fler, säger styrelseledamoten Leif Sundin.

Ett relativt stort gäng 8-10-åringar träffar vi under ett träningspass i rock och boogie där ingen tvekar att byta danspartner när Marcus Bergqvist ger instruktioner. Det ser onekligen inbjudande ut och runt om i lokalen finns det gått om åskådare i form av föräldrar.

– Några av ungdomarna vill tävlingsdansa, men för oss har det varit viktigt att främst fokusera på dansen, låta barnen prova på och på så sätt komma in i verksamheten. Det ska finnas utrymme för dem som vill tävla, men även för dem som bara vill lära sig att dansa och umgås med kompisar, säger Eva Olsson, förälder och styrelsesuppleant.

I morgon är det dock tävling som gäller för de som vill. De som är relativt nya får chansen att prova på tävling i Ringbuggen medan de mer erfarna tävlar i klubbens återkommande Paradisbuggen.

Tävlingsplats är som många gånger tidigare idrottshallen i Husum och för Marcus Bergqvist blir det av allt att döma en hektisk dag då han både är deltagare och tillhör arrangörerna:

– Jag ska bland annat vara speaker, men jag får avlösning när jag ska ut på golvet tillsammans med Fanny.

 

Publicerat