Ekonomi

Har du pejl på ekonomin?

Här tar banken plats i skolan och pratar ekonomi med högstadieeleverna.
– Vi pratar inte om våra produkter utan om privatekonomi generellt och vad som är viktigt att tänka på, säger Bjarte Träthaug.

Bjarte Träthaug är kontorschef på Nordea i Örnsköldsvik som tillsammans med kollegor besöker högstadieklasser med jämna mellanrum. Det handlar om ett rikstäckande initiativ under namnet ”Ekonomipejl” som ständigt pågår.

Tidningen 7 följde med då en klass i årskurs nio på Själevadskolan fick besök. Och snabb information fick de om att 41 000 svenska ungdomar tillsammans har en skuld hos Kronofogden på hissnande en miljard kronor.
– Det är enorma pengar och det finns många unga som har råkat riktigt illa ut. Med den här utbildningen vill vi ge ungdomarna bättre förutsättningar att tidigt lära sig varför det är så viktigt att hantera sin ekonomi, säger Jeanette Lundberg.

Vikten av att betala sina räkningar i tid, hur man får pengarna att räcka till och vad är riskerna med exempelvis ett SMS-lån? Det och ganska mycket mer avhandlades under drygt en och en halv timme.
– Jag tycker det var intressant och de berättade ganska mycket som jag tidigare inte har tänkt på. Helt klart nyttigt att känna till, säger eleven Amanda Norberg och får medhåll och Mirja Nordin.

Jeanette och Bjarte visade hur en till synes liten skuld på 100 kronor snabbt kan hamna på 1610 kronor och vad en tonåring i genomsnitt kostar sina föräldrar.
– Det rör sig om cirka 80 000 kronor per år. Studiebidraget räcker inte på långa vägar så när ni kommer hem i dag; tacka era föräldrar, säger Bjarte Träthaug.
Vad kostar det att flytta hemifrån, vad ska jag tänka på om jag pluggar vidare och smarta spartips fick eleverna också med sig.
– Nyttig kunskap för fortsättningen, säger läraren Christer Jonsson.
 

 

 

Publicerat