Näringsliv

Domsjö fabriker ökar reningskapaciteten

Den biologiska reningsanläggningen vid Domsjö Fabriker byggs ut för att uppnå en ökad reningskapacitet. Det innebär att produktionen kan ökas utan att utsläppen höjs.

Den biologiska reningsanläggningen uppfördes 1985 av Domsjö Fabriker. Det är fortfarande Domsjö Fabriker som äger anläggningen men den nyttjas även av grann-företagen Akzo Nobel och Sekab.

Anläggningen byggdes med en anaerob rening (utan syre). Den kompletterades efter några år med en aerob rening (med syre). Efter problem med förekomst av legionella-bakterier i den aeroba delen stängdes den delen i januari 2013. Följden blev minskad kapacitet i anläggningen.

I dagsläget renas avloppsvattnet i anläggningens två anaeroba reaktortankar. Den reaktor-tank som använts i den aeroba reningen har rivits och på samma plats kommer nu en ny anaerob reaktortank att uppföras. Det innebär inte något nytt reningssteg men däremot en femtioprocentig kapacitetsökning i den befintliga anaeroba reningen.
– Den ökande reningskapaciteten innebär att vi alla grannföretag kan öka produktionen utan att utsläppen höjs. Ingen av oss ska behöva begränsa produktionen för att bio-reningens kapacitet inte är tillräcklig, säger Lars Winter, VD Domsjö Fabriker i ett pressmeddelande.

Den nya reaktortanken uppförs i samma storlek som de två befintliga (15 000 kubikmeter). Arbetet påbörjas i mitten av november för att vara klart i samband med Domsjö Fabrikers underhållsstopp i maj 2016.
I projektet ingår bl.a. nya ledningar för den spillvärme som levereras till den närliggande fotbollsplanen.

Investeringen på cirka 50 miljoner kronor delas mellan Domsjö Fabriker och grannföretagen Akzo Nobel och Sekab.
 

Publicerat