Onside med Jonas

God Bless America

Varför lockas så många till landet på andra sidan pölen? Är det människorna, språket eller de höga skyskraporna? Eller något helt annat?

Jag vet inte varför jag har så stor dragningskraft till landet i väst men jag har alltid haft den i mig och den lär nog alltid finnas där.

  • Undrar om det har med TV-serier eller filmer jag plöjt genom åren att göra?
  • Sa någon NHL?
  • Att allt är möjligt- känslan känns mer på riktigt här. Kanske det som lockar mig?

Jag har alltid velat åka till USA för att se om min positiva bild om den amerikanska livsstilen stämmer. Så för fyra år sedan bestämde jag mig för att åka över Atlanten till New York. Det tog inte lång stund innan känslan av ”vilken häftig stad” infann sig och att det verkligen var som att jag levde i en Hollywoodrulle på riktigt. Människorna är precis så spontana och vänliga som man hör om, och fraser som ” Sorry, sir”, när de råkade stå i vägen för min framfart och ”God bless you”, när de, inte vet jag, ville vara snäll, stämde väl in. Så efter tio dagar med de sedvanliga turistaktiviteterna, ishockeymatcher i Madison Square Garden, amerikansk fotboll på MetLife Stadium (belägen i New Jersey, faktiskt) och annat som hör storstaden till så tackade jag för mig och visst infriades mina förväntningar till fullo och dragningskraften till landet drogs åt ännu hårdare.

Nu är USA inte bara Manhattan och ”the good life” utan det finns mycket skit, fattigdom och kriminalitet i landet, som man lätt glömmer bort som turist. USA är verkligen kontrasternas land.

Jag har en dröm om att åka runt i landet och inte bara härja i storstäderna utan att även komma ut till landsbygden i söder och känna den ”riktiga” pulsen av Amerika. Eller varför inte ta en tur förbi countryns hemstad Nashville och ta en öl och lyssna på skön musik på The Bluebird Cafe. Vem vet, det kanske är musiken som är den bidragande orsaken till min attraktion av det stora landet i väst, eller som Filip och Fredrik utrycker det: Världens bästa land.

Hur kan jag bli avundsjuk på en kvinna i sextioårsåldern, som i förra veckans Postkodmiljonären var tvungen att förbruka två livlinor för att ta reda på vad huvudstaden i Vitryssland är?

Jo, för att hon har varit i 48 av USA:s 50 delstater. Fasiken vad häftigt!

Att hon sedan vann 75 000 kronor, det är jag inte det minsta avundsjuk på.

 

 

Publicerat