Skola & utbildning

Skolschack på schemat

Kaj Engström, riksinstruktör i schack besökte Ö-vik och utbildade skolpersonal för skolbarn i tioårsåldern under en dag. Tjugo intresserade från kommunens alla hörn deltog i en givande dag uppe på Skyttis.

Syftet med kursdagen är att pedagogerna ska få bättre kunskaper i schackspelandets ädla konst och därigenom starta schackklubbar ute på skolorna. De skolor som väljer att starta en klubb får kurser och material gratis av Schackförbundet.

– Schackintresset är på uppgång i landet bland våra yngre , säger Kaj som reser runt i hela Sverige och håller sina kurser i Sveriges Schackförbunds regi.

LarsEric Persson, Schackklubben Örnen tycker att det är suveränt att kunna genomföra en sådan här inspirationsdag och få med skolpersonal på ”schacktåget”.

– Vi har varit runt på skolor i kommunen och intresset för schack är stort. Nu framöver kommer vi bland annat att ha schack på elevens med tjugo elever i på Själevadsskolan, säger LarsEric, en verklig schackentusiast.

Några röster från kursdeltagarna:
Ewa-Lotta Lindgren, Höglandsskolan:
–Jag blev inspirererad av min väninna som har schackklubb på Järvedskolan och tycker schack är utmärkt för att lära sig tänka strategiskt, att se mönster och samband.

Karin Ramén, Ängetskolan:
– Har jobbat på Järvedsskolan och såg verkligen att elevernas schackspelande gav mycket positiva resultat. Barnen tyckte det var spännande och roligt och sedan så får de ju uppleva lugn och träna koncentration.

Mer om Schack i skolan hittar du här!

 

 

Publicerat