Mat & dryck

Bondens egen marknad firar 10 år

Förra lördagen var det säsongspremiär för tioårsjubilerande Bondens egen Marknad. Nu fortsätter det på torget i en dryg månad framåt.


Varje lördag, 10-14, fram till den 26 september dukar lokala matproducenter upp till marknad på Stora Torget i Örnsköldsvik.
– Det var ganska bra tillströmning av folk förra veckan och nu hoppas vi på en bra fortsättning, säger Eva Eriksson, på Evas trädgård i Överhörnäs.

Bondens egen Marknad firar alltså tio år och för att få vara med i den ideella föreningen med ortens odlare och producenter krävs att verksamheten ska ligga inom 25 mil från marknadsplatsen, är momsregistrerad eller har F-skatt samt att varorna odlas på gården av egna råvaror.
– Marknaden startade 2003 som en del av LRF:s projekt Våga Växa Västernorrland. De två första åren fick vi hjälp av projektet att komma igång och 2005 bildades Bondens egen Marknad i Örnsköldsvik. Den första styrelsen bestod av Mattias Edin, Conny Hägglund, Roger Mårtensson, Maria Norgren och Siri Westman, berättar Eva Eriksson.

Marknaden kan skryta över en rad jubileumsprodukter och krögarna Linneá Liljedahl och Peter Eriksson ska även vara med på ett hörn.
– Det blir i september vi ska försöka hitta på något festligt. Det är roligt att konstatera att intresset för närproducerat ökar för varje år, säger Peter.

Försäljare på Bondens egen Marknad
Näske Lax, Dang Westin, Evas Trädgård, Tre-sjö Bärhandel, Gide Get, Önskans Potatis, Lai & Fris Nyliden, Sörby Gård, Anderssons Bakgård, Hildas Trädgård, Mjösjö Fårgård, Honungsbutiken, Östanö Skafferi, Allsta Gård.



 

Publicerat