Du är här

2015-07-25 - Örnsköldsvik
  • Idag är det småplock som glas, tallrikar och prydnader som intresserar kunderna. Främst det som har sitt ursprung i 50- och 60-talet. Foto: Sofie Edmark
  • Lars Westman har varit i branschen i över 20 år, och har sedan starten haft hamnen som sin arena. Foto: Sofie Edmark
  • Under semestern i Örnsköldsvik fyndar Erik Jonsson både glass och lite småplock. Foto: Sofie Edmark

”Det är retrotrenden som gäller”

Under semestertider och ljummet väder är loppmarknader populära. Till loppisen i Inre hamnen kommer besökarna främst för att hitta prylar som kan föra dem tillbaka till 50- och 60-talet.

 Vi har haft hemskt mycket besökare den här sommaren, det är stor skillnad i jämförelse med förra året. Det bra vädret höll då folk borta, berättar ägaren Lars Westman.  
 
Precis efter hamnkanten ligger loppmarknaden i Inre hamnen. I ett stort rött hus är över- och undervåning fylld utav serviser, böcker, bokhyllor och soffor. 1900-talet har samlats på en enda plats. Lars Westman ägde loppmarknaden redan när den höll till i de gamla saltmagasinen, och har varit i branschen i över 20 år. Han berättar att vad som efterfrågas har ändrats under de två decennierna. 
 
– Förut var allmogemöbler otroligt populärt. Nu är det retrotrenden som gäller. Det som efterfrågas är mest är prylar från 50- och 60-talet, främst porslin. 
 
Framöver tror han att handarbeten kommer att bli eftertraktat. 
 
– Jag tror främst på att folk kommer vilja köpa broderade dukar och handarbete i stort. Folk gör inte det själva idag.
 
Vad är det konstigaste en kund någonsin har frågat efter? 
 
 Jag tror det är en begagnad tandborste, och han menade det.
Dela med dig av denna artikel på: