Ekonomi

Statliga SBAB sänker bolåneräntorna

Efter Riksbankens senaste sänkning av styrräntan, reporäntan, sänker nu statliga SBAB sina listräntor på bolån, uppger DN.se. De med tre månaders och ett års bindningstid minskar med 0,10 procentenheter till 1,59 procent. Listräntan för bolån med två till tio års bindningstid sänks med 0,20 procentenheter till 1,72 - 3,53 procent.

Det är Riksbankens rekordlåga räntesänkning med -0.35 procentenheter som ligger bakom sänkningen. Deras styrränta påverkar indirekt marknadsräntorna vilka i sin tur styr bankernas upplåningskostnader för bland annat bolån. SBAB anger i ett pressmeddelande att sänkningen kommer på grund av att marknadsräntorna har gått ned den senaste veckan.

Banken betonar dock att tabellräntorna är utgångsräntor. Därför spelar det stor roll hur bra kund du är i bankens ögon för om bolåneräntan ska bli högre eller lägre för just dig. Den personliga räntesättningen avgörs utav lånebeloppets storlek och belåningsgraden.

Ränteändringen gäller även bostadslån förmedlade via SBAB:s samarbetspartners ICA Banken och Ikano Bank. De nya räntorna för bolån hos SBAB började gälla i torsdags.

Publicerat