Natur

Björnar ovanligt närgångna

Ovanligt många björnar har i år skymtats runt bostadsområden och vägar i mellersta Norrland. En kall vår har gjort utbudet av mat i skogen magert, vilket har fått dem att söka sig närmare bebyggelse.

P4 Västernorrland uppger att björnmötena i mellersta Norrland har ökat betydligt i år. Björnar har setts på flera håll vid vägar och hushåll i bland annat Västernorrland och Jämtland.

Irene Hedlund, rovdjursförvaltningen på länsstyrelsen i Västernorrland, berättar för P4 Västernorrland att det tidigare år aldrig varit så många närgångna björnar.

– Jo, det har varit mer närgångna björnar än vad det varit andra år. Den kalla våren har gjort att det finns lite föda i skogen. Björnarna har sökt sig mot vägkanter där det finns gräs och föda att äta, förklarar hon.

När björnar vänjer sig vid människor finns risken att de förlorar sin naturliga skygghet och blir farliga. För att undvika björnar bör en undvika att mata dem, samt inte slänga varken skräp eller matrester längst efter vägen eller nära bostadsområden.

Publicerat