Näringsliv

Ny anläggning för gröna kemikalier

En ny testanläggning i Örnsköldsvik ska öka möjligheterna att framställa fossilfria drivmedel och kemikalier av råvaror från skogen. Forskningsföretaget SP Processum får licens för att använda kemiföretaget SEKAB:s teknik för att omvandla cellulosa till socker.

– Den nya teknologin från SEKAB gör att vi får större möjligheter att testa processer för att framställa gröna kemikalier och drivmedel från exempelvis trä. Detta är enormt värdefullt för att vi ska kunna vara med och utveckla ny teknik som kommer att spela en viktig roll i omställningen till ett mer hållbart samhälle, säger Magnus Hallberg, forskningschef på SP Processum.

SP Processum har med hjälp av SEKAB:s teknik CelluApp® byggt en så kallad förbehandlingsreaktor, där cellulosarik råvara som träflis eller halm förbehandlas för att i nästa skede brytas ned till socker. Sockret kan sedan användas för att framställa andra generationens etanol och en rad andra gröna kemikalier som kan användas för att tillverka exempelvis biodrivmedel och plast.

– Andra generationens etanol är mycket klimateffektiv och behövs för att bryta beroendet av fossila råvaror. Utvecklingen och kommersialiseringen av teknologi för att framställa gröna kemikalier av cellulosa är en viktig del i arbetet för att möta klimathotet, säger Thore Lindgren, vice vd på SEKAB E-Technology.

Publicerat