Ekonomi

Många kan sommarjobba skattefritt

Ska du sommarjobba och vet att du kommer att tjäna mindre än 18 824 kronor under hela 2015 behöver inte betala skatt. Men för att arbetsgivaren inte ska dra skatt på lönen ska ett särskilt intyg från Skatteverket fyllas i.

Sommarlovet är snart här och tiotusentals skolungdomar ska ut i arbetslivet i samband med sommarjobb. Vad många inte vet är att lönen i vissa fall inte ska beskattas. Om den totala lönen för hela 2012 är lägre än 18 824 kronor är den skattefri. Men för att arbetsgivaren inte ska dra någon skatt måste ett särskilt intyg från Skatteverket fyllas i. Intyget lämnar du direkt till din arbetsgivare och det kan vara en bra idé att göra i god tid innan första lönen ska betalas.
Tjänar du 18 824 kronor eller mer under år 2015 är det bra att ansöka om jämkning för att skatteavdraget inte ska bli för stort. Du ansöker lättast om skattejämkning i Skatteverkets e-tjänst ”Skattejämkning för skolungdom”. Du behöver ingen e-legitimation och tjänsten fungerar i både mobiler och surfplattor. Jämkningsbeslutet kommer till dig med post inom cirka två veckor. Beslutet ska du lämna till din arbetsgivare, helst innan du börjar sommarjobbet.Om en arbetsgivare har dragit för mycket skatt betalas pengarna tillbaka året efter.

Mer information om skattejämkning för skolungdom och intyg hittar du här på Skatteverkets hemsida.

Publicerat