Film-TV-Radio

Det stora äventyret

En film där tre olika öden sammanlänkas i en action- och humorladdad historia med sång, dans och skaparglädje. Det blev resultatet när Anton Nyberg beslöt sig för att göra verklighet av åtta filmnovisers drömmar.

Idén till att göra filmen ”Det stora äventyret” kom från Anton Nyberg som, parallellt med studierna i försäljning och marknadsföring och arbete inom tv-produktion, jobbar på ett av kommunens gruppboenden. De boende på gruppboendet hade pratat ett tag om att göra film och Anton tänkte: Varför inte?
– Målet var att filmen skulle vara rolig att göra och att de skulle känna att de åstadkommit någonting, säger Anton och berättar att åtta boende på tre olika boenden i kommunen engagerades och alla fick sitta ner och gemensamt bestämma vad filmen skulle handla om och vilka karaktärer de skulle spela.
Handlingen utspelar sig under flera veckor. Ett gäng går vilse i skogen, ett annat gäng tappar bort mobiltelefonen och till slut träffas alla karaktärer på slutet när ett tredje gäng hjälper till så att allt löser sig. Skådespelarna har fått god användning av sina talanger i form av dans, sång, musik, intressen och kreativitet.
Till exempel spelas Näcken, som kallas Knäcken i filmen, i två bemärkelser av Pierre Wiklund, vars karaktär spelat flöjt i skogen sedan urminnes tider. I en annan scen står Johan Elvejung för underhållningen med breakdance på karaktären överste Byllas, som spelas av Johan Bylund, klubb.
– Det var roligt och inte ett dugg svårt att göra film, säger Lars-Erik Melander som spelar Galne Gunnar i gänget som går vilse i skogen.
Han spelar en ganska modig individ, till skillnad från Anton som spelar naturguiden Kent som blir rädd ute i det fria. Man får även stifta bekantskap med Mr Tob, som spelas av Tobias Eriksson, Anna-Maria Lundbergs karaktär Kajsa som blir lite tokig av att spendera för mycket tid i skogen och vid ett tillfälle blir det björnjakt – men det är björnen som står för jagandet. Dessutom vankas en oväntad twist på slutet.

Inspelningarna har skett vid åtta tillfällen under nästan tre månader och på måndag är det premiär med röd matta, snittar och bubbel på måndag för såväl skådespelare som nära och kära. Den enda som sett filmen ännu är Anton som spenderat en hel del tid med klippningen.
– Jag är så nyfiken på att få se den, säger Anna-Maria Lundberg.
– Och att få alla applåder så klart, fyller Knäcken Pierre i.

Publicerat