Övrig kultur

Veckans boktips, vecka 19

”Projekt Rosie” av Graeme Simsion.

En riktig ”må-bra”-bok!

Don Tillman forskar inom genetik vid Melbournes universitet i Australien. Han är en ensam man som har väldigt svårt med sociala relationer, han säger det han tycker och tänker utan att reflektera över hur andra kan uppfatta det. Han är också väldigt bunden av sina dagliga rutiner; exempelvis så handlar han mat en viss dag i veckan och lagar sedan samma mat varje måndag, samma mat varje tisdag, vecka efter vecka.

Men Don vill inte leva ensam utan han bestämmer sig för att starta ”Projekt fru”. Via en enkät, som han utformar med ett hundratal frågor med olika svarsalternativ, ska han finna kvinnan som utgör den perfekta hustrun – men som så ofta med ”den perfekta planen” så går det inte riktigt som han tänkt sig…

In på Dons arbetsrum på universitetet kliver en dag Rosie och i tron att hans kollega skickat henne för att besvara Dons enkät så bjuder Don omedelbart ut henne. Det visar sig dock att Rosie är där för att be om Dons hjälp inom genetik, hon behöver hjälp med att söka reda på sin biologiska pappa.

Don bestämmer sig för att hjälpa till och dras in i en mängd nya situationer samtidigt som han inte kan förstå sina känslor för Rosie, hon är ju helt fel person för honom…

Det här är en varm, humoristisk bok som man blir glad av men det är också en tänkvärd bok som visar på hur vi alltför lätt sätter människor i fack, trots att inga människor ryms där.

/Ulrika, Arkenbiblioteket

Publicerat