Utställning

Siw Sohlin - en hantverksmästarinna

Nu till helgen arrangerar Arnäs hantverk- och kulturförening en utställning och en av utställarna är den mångsidiga hantverkaren med stort H, Siw Sohlin från Fors, Gundsjönäset.

Siw Sohlin kom vid 16 års ålder till Örnsköldsvik, gifte sig med Martin Sohlin och bodde i Fors, Gundsjönäset fram till 2014 då hon på grund av sjukdom avled. Hon och hennes make fick fyra barn, två döttrar  och två söner.
Siw var en allkonstnär i hantverk och kunde det mesta; rotslöjd, näverslöjd, tenntrådsbroderi, keramik, porslinsmålning, glasfusing och akvarellmålning

– Vår mormor var bysymmerska och mamma fick nog mycket inspiration av henne. Mamma var kreativ till tusen och alltid hungrig på att lära sig nya saker, säger dottern Diana Nordin och fortsätter:
– Allt som hade med slöjd och hembygd tyckte hon var mycket intressant.

Hon hade stora drömmar om att få utbilda sig vid konstfack, men det fanns inga ekonomiska möjligheter till detta på den tiden. Under hela sin yrkesverksamma tid arbetade Siw som kallskänka och kokerska bland annat på Statt i Ö-vik. Ett yrke där hon också fick utlopp för sin skaparanda.

Att få komma till Arnäs hantverk- och kulturförenings lokaler (Spinnrocken) var hennes riktiga oas och det var Siw som initierade skapargruppen för ett antal år sedan. Hon hade en alldeles speciell förmåga att inspirera andra och ledde hantverkscirklar och utnämndes även ett år till Årets ABF:are. Att väva bildvävar, flamsk vävnad och porslinsmålning var hennes starka sidor.

I Brunos konsthantverk lokaler vid Statt hade hon sitt eget galleri på 80-talet, Galleri Sylvana, uppkallat efter yngsta dottern och mycket av hennes hantverk såldes där.

– Hon var otroligt generös, snäll och ville alla så väl både vad gäller att sprida kunskaper inom sitt hantverk och att bry sig om alla. Hon var en stor medmänniska. Men hon var inte den som ville hävda sig själv på något sätt, avslutar döttrarna Diana och Sylvana och det är inte att ta miste på att de är stolta över sin hantverksglada mor Siw.

Utställning
Nu till helgen, lördag och söndag mellan 11.00 och 15.00 finns möjlighet att beskåda hennes och även andra medlemmars många alster när Arnäs hantverk- och kulturförening håller Öppet hus i Spinnrocken i gamla butiken i Arnäs.

 

Publicerat