Du är här

2015-02-21 - Utställning
  • Hanna Kanto. (Bilden är beskuren)
  • Hanna Kanto. (Bilden är beskuren)
  • Hanna Kanto. (Bilden är beskuren)
  • Hanna Kanto. (Bilden är beskuren)
  • Hanna Kanto. (Bilden är beskuren)
  • Hanna Kanto. (Bilden är beskuren)
  • Hanna Kanto. (Bilden är beskuren)
  • Örnkviltarna. Foto: Håkan Nordström
  • Örnkviltarna. Foto: Håkan Nordström
  • Örnkviltarna. Foto: Håkan Nordström

Mängder av utställningar

Är du konstintresserad finns massor att se just nu. Idag öppnar ytterligare en utställning – Hanna Kanto har vernissage för "Unknown land" på Galleri Lokomotiv.

På Örnsköldsviks Folkhögskola visar Kulturskaparna sin utställning om Vincent van Gogh fram till 20 mars.
På Ödbergska Gården ställer Totte Neuendorff ut till och med 28 februari. Därefter, i mars, ställer Andrzej Poniatowski ut foton från La Palma och Teresa Poniatowska visar fåglar i papier-maché.
På Örnsköldsviks Museum & Konsthall pågår flera utställningar. Örnkviltarna visar lappteknik i stort och smått fram till 7 mars; 17-årige Talib Hussaini visar teckningar fram till 28 februari; utställningen ”Färdmedel i obygd” har förlängts och pågår tills vidare; ”Arrangemang” är en utställning med verk ur museets samlingar och dessutom pågår den spännande utställningen ”Nolavonda – Historiesamlarna”.

Idag, lördag,klockan 12 är det dessutom vernissage för Hanna Kantos "Unknown land" på Galleri Lokomotiv. I år ställer hon ut i såväl New York som Sapporo. Men först här i Örnsköldsvik.

Hanna Kanto, 33, är uppvuxen i Torneå men är sedan 2010 bosatt på andra sidan finsk-svenska gränsen i Haparanda. Hon studerade på Europas nordligaste universitet, University of Lappland i Rovaniemi, och det var där – samt i små nordliga orter som Muonio och Kilpisjärvi – som hon kopplade ihop sitt måleri med Lappland. Det är det magiska, karga och melankoliska landskapet, och dess människor, som är utgångspunkterna i hennes konst.
– Jag vill öppna frågor om hela Norden, om hur vardagen ser ut. Jag har med den historiska aspekten men också frågor om framtiden. Jag känner lite oro inför framtiden och hur det blir med naturen och allt, jag tänker på gruvor och annat som man vill tjäna pengar på, säger Hanna som inte gör någon hemlighet av att hon gillar att måla snö och vintermotiv.

Hanna har mest ställt ut i Finland och Sverige, men även i Tyskland och Portugal. I fjol fick hon också chansen att delta i en grupputställning för finska konstnärer i New York. Hennes konst fick stor uppmärksamhet och nu till hösten återvänder hon till samma galleri för en separatutställning. Dessutom väntar en utställning i Sapporo i Japan.
– Jag är medlem i Lapplands konstförening och de har börjat samarbeta med en förening i Japan. Jag skickade några bilder och curatorn i Japan tyckte om dem så i slutet av april åker jag dit för att ställa ut.

Rubriken på utställningen hon nu ska ha på Galleri Lokomotiv är ”Unknown land”.
– Lappland är fortfarande okänt för många och jag vill visa folk vad som finns här uppe. Mina bilder innehåller alltid något budskap, och ganska ofta någon överraskning.

Utställningen pågår till och med 14 mars.

Dela med dig av denna artikel på: