Du är här

2015-02-04 - Bjästa
  • Stellan Bäcklund- en glad och smått förvånad stipendiat. Foto: Mats Forsgren
  • Anna-Belle Strömberg, ordförande Omsorgsnämnden i Ö-vik, överräcker diplomet till 2014-års SOL-stipendiat, Stellan Bäcklund från Bjästa. Foto: Mats Forsgren

Stellan SOL-stipendiat

Kommunens utmärkelse Årets SOL-stipendiat 2014 delades ut i veckan till Stellan Bäcklund, Bjästa, för sitt stora engagemang i FN- föreningen i Ö-vik och för sitt hjärtliga engagemang för demokrati och rättvisa.

Stellan, gruvarbetarsonen och f.d. gruvarbetaren i Kristinebergsgruvan i Västerbottens inland kom tidigt i kontakt med hur det kunde vara med den obefintliga demokratin ute i många av världens länder. Under sin gruvarbetartid kom han i kontakt med en praktikant från Sydafrika och härigenom växte hans intresse för världen och demokratifrågor.

Stellan står även bakom ett kommunövergripande projekt; UTOPIA, som går ut på att ungdomar ska få lära sig att samarbeta och skapa en bättre och mer hållbar framtid.

– Överraskad blev jag självklart och pengarna kommer väl till pass nu, sa en glad SOL-stipendiat när utmärkelsen delades ut.

Stipendiesumman på 10 000 kr tänker han i huvudsak använda till att hjälpa sin unge vän Gerald, 18 år, i Chebuwe i Zimbabve, i hans planer att bli lärare. Det kostar mycket att utbilda sig och på detta sätt vill Stellan hjälpa sin unge vän, som han följt under många år, så att han kan förverkliga sin yrkesdröm.

Den snart 70-årige stipendiaten har rest och sett mycket av världen och han har även varit valobservatör i bl.a. Sydafrika, Moldavien, Namibia och nu senast i Ukraina.
Stellan Bäcklund är utan tvekan ett bra val av SOL-stipendiat, en människovän och förkämpe för demokratiska rättigheter i hela världen.

Med SOL-stipendiet vill omsorgsnämnden och humanistiska nämnden i Örnsköldsvik gemensamt uppmärksamma betydelsen av alla de medmänskliga insatser som ofta görs helt i det tysta. Insatser som är ett värdefullt komplement till samhällets organiserade tjänster. 

Dela med dig av denna artikel på: