Lokalt

Är Västansjö världens trevligaste Öviksby?

Kan en by med under hundra personer och utan vare sig skola eller affär vara en kandidat till världens trevligaste Ö-viksby? Med en stark sammanhållning, fantastiskt läge och mängder av gemensamma aktiviteter har Västansjö mycket som talar för att den är det.

Hösten håller på att övergå till vinter, och regnet till snö, när vi besöker Västansjö – det andra stoppet i vår artikelserie Världens trevligaste Öviksby. Tack och lov är Västansjö, som ligger endast 1 mil väster om Örnsköldsvik, ett trevligt besöksmål oavsett säsong.

Med ett läge omkring 2 kilometer från Huggsjöstugan, och en parkering för de som vill besöka den, är Västansjö en naturlig samlingsplats för de som från januari till slutet av mars vill passa på att ta sig en skidtur och njuta av fikat i den säsongsöppna stugan, medan det sommartid kan passa att doppa sig vid den fina badplatsen Bybaljan, som drivs av ideella bykrafter.

Byn består av omkring 30 hushåll där alla åldersgrupper finns representerade med såväl barnfamiljer, medelålders par och pensionärer. Här finns inte längre någon aktiv bonde, men flera gårdar har härdiga islandshästar som håller landskapet öppet. Västansjö ligger i en sluttning mot Lomsjön och mitt bland villorna och lagårdarna står hjärtat; den gamla bygdegården. Bygdegården är något av ett hjärta i byns sammanhållning. Byggnaden, som byggdes 1909 som ett hemman som senare blev skola. Skolan lades ner 1960 och 1962 tog bygdegårdsföreningen över lokalerna. Här bedriver Västansjö Bygdegårdsförening sin verksamhet – en verksamhet som engagerar och involverar en stor del av byns befolkning genom sina många aktiviteter. Här anordnas bland annat berättarkvällar, barnaktiviteter och adventscafé.

Varje år sedan 30 år tillbaka organiseras dessutom en julfest i bygdegården med skinka och gröt, och varje onsdag eftermiddag fixar bygdegårdsföreningen vävcafé för daglediga. Namnet på träffarna är valt för att förtydliga att man är välkommen även om intresset för just vävning inte är så stort. Mellan 6-8 personer brukar dyka upp, vilket inte är illa i en by med omkring 80 invånare.

Dessutom förvandlas bygdegårdens lokaler två gånger per år till en loppis som tar upp såväl undervåning som övervåning.
– Loppisen, det är hjärtat för oss för att dra runt bygdegården, säger Eva Selander. Och så är det jättekul att träffas för att planeras.
– Vi hade väldigt dålig ekonomi i den här föreningen så det handlade om att lägga ner eller hitta på någonting nytt, säger Inga-Lisa Gustafsson, och berättar att loppisen hålla två gånger per år och att prylarna som säljs skänks av byborna.
Loppisen är populär både bland besökare och bybor och för de som inte hittar någonting de gillar finns det alltid kaffe och hembakta kakor att köpa.
– Och då det här har varit en gammal skola så det är många som gått här som tycker det är roligt att komma hit igen, berättar Inga-Lisa.

Men det är inte bara Bygdegården som drar nostalgiker och hemvändare.
– Vi brukar ha hemvändardagar en gång per år vid Bybaljan, säger Kristina Viik och berättar att badplatsen, som gjordes i ordning ordentligt i början av 90-talet, fungerar som samlingsplats under sommarhalvåret.

Andra samlingstillfällen är de skolavslutningskvällar där alla går till Huggsjöstugan eller till Anders Näsholms hus för picknick. Hos Anders finns även en imponerande pub inhyst i en gammal lagård. Den privata puben Bakfickan är eftertraktad som en krog på Stureplan men desto mer unik. Själva bardelen har byggts på den plats där kossorna och gårdens häst tidigare stod och den gamla gödselstan blev kök. Nu jobbar Anders på en whiskykällare som är lätt att lockas ner i.

Förutom att vara byns enda pubägare är Anders även väldigt involverad i de Valborgsfester som firas med en stor brasa på en av Anders åkrar vid stranden och som avslutas med korvgrillning och fest.

 


Utöver Bygdegårdsföreningen finns två andra föreningar med bas i byn. Örnsköldsviks brukshundklubb har sin klubbstuga i Västansjö och härifrån stammar också Västansjö Manskör. Kören som i dagsläget har 25 sångare startade som Västansjö Bygdekör 1961 av handlarn i byn. Senare bytte kören namn till Västansjökören och ännu lite senare till nuvarande Västansjö Manskör. Allteftersom har körens upptagningsområde ökat från byn och byarna runtikring till att innefatta sångare från hela Örnsköldsvik och man har därför av praktiska skäl flyttat övningarna till det mer centrala församlingshemmet vid Örnsköldsviks kyrka. Namnet och det historiska arvet finns dock kvar och två av körens sångare är fortfarande Västansjöbor. Blir det ytterligare ett namnbyte lär inte de två skönsjungande medlemmarna från orten gå med på ett som inte innefattar bynamnet.

Stoltheten Västansjöborna känner för byn är nämligen påtaglig.
– Vi gjorde dekaler med texten ”Leva och dö i Västansjö”, berättar Kristina Viik som själv klistrat en av dessa på Eiffeltornet så att även omvärlden ska få veta hur invånarna känner för sin by.
– ”Leva och dö i Västansjö” – det är ju så vi känner. Vi har funderat så smått på ett ålderdomsboende, säger Kristina.
– Eller kanske ett kollektiv, fyller Inga-Lisa glatt i.

Kärleken till området är naturligtvis glädjande, men bådar inte gott för byaspiranter.
– Det är många som vill flytta hit. Vi får lappar i brevlådorna av folk som undrar om det är någon som är intresserad av att sälja. Det är få kåkar, men många som vill hit, säger Eva Selander.

En av de familjer som ändå lyckas är Bergströms som flyttade in så sent som i september.
– Vi hade sökt hus i två år och sedan kom det här ut i början på maj. Det hade allt vi ville ha och läget är fantastiskt. Det är lantligt, men ändå nära till stan, säger Therese Bergström och berättar att de tittat i området kring Västansjö tidigare innan familjen, bestående av Therese, maken Thomas, ettåriga dottern Thilia och kattungen Rolf, fann villan med utsikt över Lomsjön och ända till vattentornet Örnsköldsvik.
Trots att de bara bott i Västansjö i ett par månader har de redan involverats i aktiviteterna. Therese har bakat till fikaförsäljningen på den stora höstloppisen och paret planerar att gå på en årliga julfesten.
– Det är roligt att lära känna de andra i byn. Och roligt att man gör en massa saker tillsammans.


Fakta Västansjö:
Invånare vintertid: Cirka 80 personer.
Invånare sommartid: Cirka 80 personer plus fem hushåll med sommarboende.
Föreningar: Västansjö Bygdegårdsförening, Brukshundsklubben, Västansjö Manskör.
Profil från orten: Mor Anna som föddes 1803 och vars kyrka, Anna-kyrkan, blev grunden till EFS. Hon var aktiv och trotsig i en tid då det inte rådde religionsfrihet i landet och sade till prästen Holm i Själevad, vid ett minnesvärt ögonblick, att han ”i allt var djävulens tjänare”.
Affär Kyrka Skola Vårdcentral: Finns ingetdera, men med ett läge så nära stan och flera sjukvårdsutbildade boende verkar det inte bekymra byborna.

 

Publicerat