Nyheter/Reportage

Siv summerar

Det är höst och för turistchefen är det dags att summera sommaren 2014:
– Den har varit fantastisk. Örnsköldsvik och Höga Kusten får massor med lovord, men bra kan såklart alltid bli bättre, säger Siv Sandberg.

September har blivit oktober. Sommaren 2014 finns i backspegeln och på tillväxtavdelningen står turistchefen Siv Sandberg och blickar tillbaka på en sommar som vädermässigt varit bland de bästa i mannaminne:
– Vädret har naturligtvis spelat en stor och positiv roll, ingen tvekan om det. Solen och värmen har inneburit att det klirrat extra i kassan för ganska många aktörer och ett flertal jag pratat med är nöjda. Det är jätteroligt.

Men det är inte bara väderleken som gjort att Örnsköldsvik som turistmål ytterligare kan skjuta fram sina positioner. Allt fler upptäcker Höga Kusten och dess omgivningar, vilket vidimeras av strömningen med allt fler kommersiella gästnätter.
– Än har vi inte fått siffrorna för innevarande år, men trenden är tydlig. I årsredovisningen ser vi en ökning med 3,7 procent i Örnsköldsvik och 5,2 procent i Höga Kusten om vi jämför 2013 med föregående år. Allt tyder på en fortsatt positiv utveckling, säger Siv Sandberg.

Hon gläds så klart över alla positiva tongångar och allt beröm som entreprenörerna får. Över lag är turisterna mycket nöjda med Örnsköldsvik och Höga Kusten, men Siv Sandberg sticker inte under stol med att det finns en förbättringspotential:
– Absolut. Det finns det överallt och för vår del, på det övergripande planet, handlar det bland annat om skyltningen som bitvis är bristfällig. Där kan vi helt klart bli bättre för att underlätta för turisterna och andra områden jag tänker på är kollektivtrafik, renhållning och stigröjning. 

Just information är något som Siv Sandberg gärna återkommer till:
– Husbilarna blir allt fler och en tydlig signal vi fått är att vi är otydliga med var man kan ställa upp sin husbil om man vill ägna en eller flera dagar i centrala Örnsköldsvik. Där ska vi bli bättre och satsningen vid Varvskajen kommer att bidra till det.

Nu söker kommunen en arrendator till det området där även det gamla stationshuset ingår. Tanken är att gästhamnen flyttar över på den sidan av inre hamnen i anslutning till servicehus och korttidsuppställning för husbilar och husvagnar.
– Besöksnäringen är en framtidsbransch som vi tror mycket på. För att bli lyckosamma behöver vi också se till att vi hänger med i den digitala utvecklingen. I Örnsköldsvik måste vi helt enkelt bli mer bokningsbara. Där har vi också en del att göra, säger Siv Sandberg.

 

Publicerat