Utställning

Andreas tolkar landet Oz

Andreas Norlén, Bredbyn, ställer ut sina konstverk på temat Trollkarlen från Oz på museet. Vernissage tisdag klockan 18.

– Trollkarlen från Oz är förmodligen den mest älskade filmen genom tiderna, och det är verkligen en av mina favoriter, säger Andreas.

– Filmen berör barnet i oss och vi kan nog alla relatera till någon av karaktärerna, oavsett om det är det fågelskrämmas behov av en hjärna, plåtmannen som söker ett hjärta, det fega lejonet i behov av mod, Dorothys önskan att hitta hem, eller kanske med den elaka häxan i hennes strävan efter ett par fantastiska röda skor.

Andreas fortsätter och berättar här om sin hyllning till den berömda filmen och boken som ligger till grund för filmatiseringen:
 
– Filmen producerades 1939 av Metro-Goldwyn-Mayer och är en tolkning av boken från 1900, skriven av Lyman Frank Baum. Många har tolkat historien och hittat flera olika teorier i försök att förklara varför historien fängslar så många människor i olika åldrar, kulturer och länder över hela världen. Filmen i sig betraktas som en gayikon med sina queervänliga teman som även dyker upp genom hela bokserien om OZ. Många karaktärer, platser, till och med föremål beskrivs på originalspråk som "queer", allt ifrån de småväxta folket, fågelskrämmas utseende, och landet själv. Baum använder vanligtvis ordet för att beskriva det som är udda, okonventionellt, och excentriskt.

– Som HBTQ-person är det lätt att applicera dessa äventyr till vår egen känsla av separation från det dominerande heteronormativa samhället vi lever i, till exempel den sepiatonade skildringen av det "heteronormativa" Kansas i kontrast till det färgsprakande landet Oz, där olikhet och avvikelse från normen är normen.

– Filmen är fylld av bra citat och härliga minnen men kanske är ingenting mer minnesvärt än när Judy Garland sjunger "Somewhere Over the Rainbow", och i det ögonblicket får oss att känna att det finns en bättre plats någonstans där ute, någonstans ovan regnbågen, en fristad från den kamp för att leva i en dominerande heteronormativt kultur.

– Det här är min hyllning till en av de största filmerna som någonsin gjorts och är en sektion av min bildserie av filmikoner. Filmen har gjort ett stort intryck på mig genom min uppväxt och i år firar filmen 75-årsjubileum, det tycker jag att vi ska fira!
 
Andreas Norlén, född och uppvuxen i Bredbyn, är en självlärd konstnär; målare, fotograf, illustratör och formgivare. Andreas arbetar utifrån skisser, fotografier och fantasi när han skapar sina verk. Inspiration får han från konsthistorien, populärkultur, homokulturen, myter och religion. Andreas kommer från en konstnärssläkt som i många generationer utövat någon form av konstnärligt skapande. Han arbetar främst med foto, photoshop och måleri.

2011 arbetade Andreas med Örnsköldsviks regnbågsvecka och skapade en utställning på temat HBTQ-personer i konsthistorien. Han samlade bilder från många kända gamla klassiska konstnärer och blandade dem med nutida motsvarigheter. Han drog paralleller mellan århundraden av konstverk i ett försök att synliggöra att HBTQ-personer alltid funnits och inte är något nytt påfund, genom att till exempel hänga porträtt av den transexuella modellen Amanda Lepore, känd för att ha världens kanske mest påkostade plastikopererade kropp, bredvid Jusepe de Ribera´s porträtt av den skäggiga damen Magdalena Ventura från 1631.

2012 fick han chansen att ställa ut på Liljevalchs i en grupputställning för att fira hemslöjdens 100-årsjubileum vilket även ledde till förfrågningar att ställa ut sina verk under Anundsjö Konstrunda. Det gav honom mersmak att skapa utställningar och att ställa ut fler egna verk.

Tisdag 30 september klockan 18 är det vernissage. Utställningen visas till 11 oktober.

Publicerat