Trafik

Färre ungdomar använder cykelhjälm

En färsk undersökning från NTF visar att ungdomar 13-15 år är den ålderskategori som är sämst på att använda cykelhjälm och dessutom minskar användandet jämfört med tidigare år.

I Västernorrland ligger hjälmanvändningen på 50 % 2014, en minskning jämfört med 2013 då det var 57 % .

Endast var fjärde ungdom i åldern 13-15 år använder cykelhjälm. I åldersgruppen upp till 12 år som omfattas av cykelhjälmslagen är användningen 82 %.  Användningen totalt i Sverige är 41 % en liten minskning jämfört med 2013 då den var 42 %.

Cykeln har blivit ett alternativ till bilen för många. Det är inte bara fler som cyklar till jobbet utan cykling är en alltmer växande motionsidrott. I och med ökad cykling så ökar också olyckorna där cyklister är inblandade. Många gånger blir konsekvenserna av olyckorna allvarliga. Huvudskador är komplicerade och tar lång tid att läka.

– Att använda cykelhjälm är ett enkelt sätt att lindra konsekvensen av en olycka och borde vara en självklarhet för alla. Glädjande nog ser vi att användandet ökar något i de flesta åldersgrupper men att användningen minskar så dramatiskt bland ungdomar är oroande, säger Mona-Lill Landström, NTF Västernorrland

Bland 13-15 åringarna har användningen minskat från 29 % år 2013 till 25 % 2014 och det är ingen skillnad mellan könen. Intervjuade ungdomar tycker att det inte är coolt att använda cykelhjälm och att det förstör frisyren.

 

Publicerat