Teater

Glädjeteatern med stora musikalplaner

Om allt går enligt planerna så sätts musikalen ”Att Flyga högt” upp i maj månad, med elever och före detta elever från grundsärskolan i Örnsköldsvik.

Bakom föreställningen står den nystartade Glädjeteatern med sina två eldsjälar Ann Ödling och Maud Persson i spetsen. Båda arbetar som lärare vid grundsärskolan.
– Genom åren har vi genomfört en rad mindre föreställningar med såväl dans, sång och teater. Sist var det Askungen i schlager som togs väl emot under Melodifestival-veckan. Men det är först nu vi kan och vågar slå på stora trumman och i ett samarbetsprojekt sätta upp en helt nyskriven musikal, säger Ann.
– Ja, allmänheten har ju verkligen fått upp ögonen för föreställningar med personer med funktionsnedsättning. Mycket tack vare Glada Hudik-teaterns framgångar. Alla kan nog hålla med om att dessa föreställningar berör både hjärta och hjärna. De förändrar var och ens syn på sina medmänniskor och får oss att förstå att alla människor är viktiga, fyller kollegan Maud i.
– Pär Johansson - Glada Hudiks initiativtagare har varit en ovärderlig hjälp för oss. Han har hjälpt oss både som en mentor och inspirationskälla och har gett oss både självförtroendet och modet att tänka i nya banor, säger Ann.

En teater fylld av glädje, lust och inspiration. 
Glädjeteatern ska precis som det låter, bli en verksamhet fylld av glädje, lust och inspiration. Tillsammans ska de skapa föreställningar med musik, teater och dans precis som de gör på de stora scenerna, men tanken är även att de ska jobba i projekt riktade mot t.ex. skolor, förskolor, äldreboenden och näringsliv.

Här är olikheterna inte ett hinder, utan de är en tillgång. Verksamheten kommer att bestå av 8-10 personer med olika typer av funktionsnedsättningar, som gått ur gymnasiesärskolan och hamnat i daglig verksamhet.
– Flera i den tilltänkta ensemblen är tidigare elever till oss och som nu finns i daglig verksamhet. Under åren har vi förstått att många saknar den verksamhet de deltog i under skoltiden, säger Ann.
– Få förstår hur mycket möjligheten att få uppträda betyder för dem med funktionsnedsättning. Föreställningarna ger dem det där välbehövliga självförtroendet, som i sin tur gör att de vågar ta plats och ta nya utmaningar på ett helt annat sätt, säger Maud.

Musikalen ”Att Flyga högt”
I den planerade ”Att Flyga högt”-musikalen är tanken att Glädjeteaterns ensemble ska uppträda tillsammans med elever från grundsärskolan. Det vill säga både yngre och äldre förmågor kommer att äntra scenen. En professionell låtskrivare från Örnsköldsvik har lejts in för att skrivamusiken till musikalen som till stora delar kommer att utspela sig i en indisk miljö.
– Vi bygger föreställningen på ensemblens och våra elevers olika förutsättningar. Även om teater är en del, så kommer vi först och främst lägga tonvikten på musik och dans, säger Ann.

 

Publicerat