Näringsliv

Vackert, rofyllt och rejält

Företagsstafetten gör halt vid Gideälvens strand. Vi är hos Åke och Anki på Godsta Gård och vill aldrig åka därifrån. Det är det vackra, rofyllda och rejäla som fångar oss.

I december 2011 brann gårdens boningshus ner till grunden. Det slog omkull planerna för paret Holmlund som nu ägnat närmare två år till diverse återställningsarbeten.
– Därför känns det lite som en nystart. Nu handlar det återigen om att driva verksamhet, säger Åke Holmlund som sedan millennieskiftet livnärt sig på att vara köttproducent.

Men Godsta Gård erbjuder även tillresta att bo på lantgård och tar emot grupper för diverse kurser. Där är Anki Holmlund spindeln i nätet och när vi vandrar runt på gården inser vi snabbt att allt är noga och strategiskt planerat för att i flera avseenden göra gården attraktiv.
Närproducerad mat av kvalité är ett vanligt samtalsämne.
– Responsen har varit fantastisk så här långt. Det är en tydlig trend att människor blir mer och mer intresserade av det närproducerade, ekologiska och kravmärkta och det tycker vi såklart är jättetrevligt, säger Anki.

Godsta Gård levererar kött till butiker, restauranger, grossister, små upplevelseföretag samt till enskilda konsumenter. Även en föräldrakooperativ förskola har visat intresse för bra kött till barnen.
Köttlådorna till privatkunder har blivit en försäljningssuccé.
– Där är det fullbokat för hela våren. Den som vill ha en låda får vara ute i god tid och vänta till hösten, säger en leende Åke Holmlund.

Han är den fjärde i generationen på gården som tidigare drevs som ett traditionellt lant- och jordbruk. Framtiden ser spännande ut och såväl Åke som Anki visar tydliga tecken på ett stort kunnande och ett brinnande engagemang.
Hörnstenarna till ett lyckat företagande.

Godsta Gård
Bolagsform: Enskild firma.
Antal anställda: Två.
Verksamhet: Skogsbruk, kött-och charkproducent, kursgård, turism, bo på lantgård.
Omsättning 2013: 2 100 000 kronor.
Tidigare stopp i företagsstafetten: Takringen i Örnsköldsvik AB, Wijo AB, Ivar Lundqvist AB, Track Försäljning AB, Anders Berglund Golv AB, Ocab i Örnsköldsvik AB, Hyres-Maskiner, Byggtjänst AB, A Norbergs Montage och Svets AB, Magnus Sjöqvist Transport AB, ABW Maskinmontage AB.


 

Publicerat